8.8 C
Sarajevo
18.04.2024

Istraga o ubistvu novinarke: Biznismen pušten, jahta pretresena

Policija je odlučila da pusti bezbjednosno interesantnu osobu u istrazi o ubistvu malteške novinarke zato što je potrebno više vremena da bude ispitana, rekao je juče premijer Džozef Muskat.

„Ako se osoba izvede na sud, nju ili njega policija više ne može ispitivati, a u ovom slučaju, policija želi da ga dodatno ispita“, rekao je Muskat novinarima.

Istaknuti biznismen Jorgen Fenek je uhapšen kada je u zoru u srijedu presretnuta njegova jahta kojom je htio da napusti Maltu. Malteški zakon nalaže da uhapšeni bude optužen ili oslobođen u roku od 48 sati.

- OGLAS -

Fenek je kasno u četvrtak pušten uz mjere nadzora. Policija je juče pretresla jahtu u njegovom prisustvu, a potom ga ponovo privela na ispitivanje.

Biznismen je uhapšen dan pošto je Muskat ponudio pomilovanje posredniku u ubistvu Dafne Karuane Galicije ako predoči valjane dokaze o tome ko stoji iza ubistva.

Karuana Galicija, jedna od najpoznatijih malteških istraživačkih novinarki, poginula je kada je njen automobil eksplodirao blizu njene kuće 16. oktobra 2017.

Tri muškarca čekaju suđenje za postavljanje bombe. Vlasti još nisu otkrile ko je naredio ubistvo koje je šokiralo Evropu i nametnulo pitanja o vladavini prava na Malti.

Muskat je rekao da policija još provjerava izjave koje dao posrednik Melvin Teuma i da se moraju potvrditi. On je odbacio kritike nekih opozicionih političara zbog odluke da oslobodi Feneka.

„Policija zna šta radi, moraju da se pridržavaju zakona pazeći da ne podriju istragu“, kazao je Muskat.

Fenek je bio na čelu kompanije koje je jedan od glavnih akcionara elektrane na gas izgrađene pošto joj je vlada dodijelila ugovor.

Istraga koju je sprovela agencija Rojters pokazala je da je on vlasnik kompanije „17 Black“ preko koje je navodno deponovan novac na račune tajnih panamskih kompanija u vlasništvu ministra turizma Konrada Mucija i Kita Šembrija, šefa kabineta malteškog premijera.

Mici je bio ministar energetike kada je dodijeljen ugovor za elektranu. Nije poznato da li je bilo kakav novac uplaćen. Mici i Šembri su uvijek demantovali optužbe a Muskat se opire pozivima za njihovu smjenu.

Karuana Galicija je otkrila da postoji „17 Black“ i panamske kompanije u vlasništvu Micija i Šembrija, iako se, kada je ubijena, nije znalo da Fenek stoji iza „17 Black“.

Porodica Karuane Galicije je juče pozvala Muskata da se kloni istrage i prestane da medijima daje nove informacije s obzirom na navodne veze između Feneka i premijerovih saveznika.

„Premijer ne može ni da se približi istrazi i vjerujemo da će se sada distancirati od nje“, poručila je porodica, dodavši da će preduzeti pravnu akciju ako bude potrebno kako bi osigurali da istraga bude „nezavisna i nepristrasna, i da se u potpunosti sprovede“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA