10 C
Sarajevo
23.04.2024

Pismo na čekanju, Kinezi nestrpljivi: Je li ugrožena gradnja Bloka 7 u Tuzli

Članovi Vijeća ministara BiH ni u utorak nisu raspravljali o prijedlogu pisma podrške projektu gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla (TE), najveće poslijeratne investicije u državi, vrijedne 1,5 milijardi maraka.

Sjednica odgođena

Ova tačka skinuta je s dnevnog reda iz nepoznatih razloga. Riječ je o prijedlogu ministra trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, koji mjesecima upozorava na važnost pisma podrške, kako bi ova investicija konačno zaživjela.

- OGLAS -

Pismom podrške, na koje se čeka već skoro četiri mjeseca, dala bi se konačna saglasnost Vladi FBiH na potpisani Sporazum o kreditnoj liniji za finansiranje Bloka 7.

Sporazum o kreditnom zaduženju Vlada FBiH i „Elektroprivreda BiH“ potpisale su s državnom kineskom EXIM bankom, ali bez podrške Vijeća ministara kredit ne može biti operativan, jer država na sebe preuzima ulogu dužnika.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH još u martu je odobrio garanciju na zaduženje kod kineske banke, na period od 20 godina, uz pet godina grejs perioda i otplatu od 15 godina.

Iz Vlade FBiH jučer nam je rečeno da ne znaju zašto je pismo podrške sporno ni zbog čega je sve zakočeno. Iz „Elektroprivrede BiH“ o tome nisu željeli govoriti.

Šta je problem

Ako se ignoriranje nastavi, kako saznajemo, ova investicija lako bi mogla biti dovedena u pitanje, a Kinezi odustati od finansiranja.

Nezvanično saznajemo da su Kinezi, kojima je dodijeljen posao, već nestrpljivi i da im nije jasno zašto je puka procedura postala problem.

Blokovi moraju biti ugašeni do 2023.

Novi Blok 7 Termoelektrane Tuzla treba zamijeniti postojeća tri bloka. Ovi blokovi moraju biti ugašeni do 2023. godine.

Rok za gradnju novih je  56 mjeseci. Već su uveliko dodijeljeni tenderi za pripremne radove i za izbor konsultanta, ali je sada sve na čekanju.

Brojke

1,5 milijardi KM vrijedna investicija

56 mjeseci rok za gradnju

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA