2 C
Sarajevo
26.04.2024

Kardinal Puljić: Sveštenici su diskriminirani, ne znaju u koju vreću će nas strpati (VIDEO)

Fokus je stavljen na slučaj koji će se razmatrati i na predstojećem ročištu, tužbu Islamske zajednice za povrat u posjed crkve sv. Marije u Jajcu. 

“Biskupska konferencija smatra neprimjerenim zahtjev Islamske zajednice  za predaju u posjed crkve sv. Marije za zvonikom sv. Luke u Jajcu, na upravljanje Islamskoj zajednici, jer je nopobitna historijska činjenica da je ta crkva nasilno oduzeta on njenog izvornog vlasnika, Katoličke crkve. Naša je želja da u domovini BiH izgrađujemo suživot utemeljen na razumijevanju i uvažavanju, za dobrobit svih njenih građana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Zbog toga, bez obzira na navedene historijske činjenice i odredbe crkvenog prava, pristajemo da crkva sv. Marije i dalje ostane pod najvišom zaštite države i pod direktnim upravljanjem JU Agencije za kultorno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajce, uz strogi monitoring Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, da se restaurira i uredi po najvišim standardima i učini dostupnom svim građanima, kao jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine“, poručili su sa Biskupske konferencije. 

Među pitanjima prisutnih novinara, našlo se i ono o penzionom i zdravstvenom osiguranju za sveštena lica. Kardinal je kazao da su sveštenici još jedna od diskriminiranih  grupa u BiH.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA