7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Ranko Ostojić o nigerijskim studentima: EU zatvara oči, a Frontex ne dolazi na granicu

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, bivši hrvatski ministar unutarnjih poslova i član SDP-a, Ranko Ostojić izjavio je da je saborski odbor pripravan izaći na teren i provjeriti na mjestu događaja slučaj dvojice nigerijskih studenata koji tvrde da ih je hrvatska policija nezakonito privela i ilegalno deportirala u Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ostojić je zatražio od hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP RH) očitovanje i argumente o tome što se dogodilo vezano uz vijest o nezakonitom deportiranju dvojice nigerijskih studenata u BiH.

Navedeno priopćenje MUP je uputio prema javnosti, negirajući postupanje prema dvojici nigerijskih studenata koji su sudjelovali na međusveučilišnom natjecanju u stolnom tenisu u Zagrebu.

- OGLAS -

Ostojić je rekao kako je obavijestio MUP da je Odbor spreman doći u neposredni nadzor i uvjeriti se što se dogodilo.

“Vijest potiče sumnju na mogućnost da je istina ono što stalno govorimo, da se obeshrabrivanje i odvraćanje događa u dubini teritorija i da ljudi koji dođu na sportska natjecanja riskiraju da mogu možda biti ubačeni u kombi i vraćeni nazad u BiH. No, suzdržao bih se od komentara dok ne dobijemo očitovanje MUP-a”, kazao je Ostojić.

Ostojić je kazao kako u saborskom odboru između vladajućih i opozicije postoji razlika u gledanju na pitanje migranata, istaknuvši kako SDP prioritet daje ljudskim pravima.

“Imamo jako dugu granicu s BiH i veliki priljev migranata pa Hrvatska treba od Europske unije tražiti jedinstveno postupanje”, poručio je Ostojić.

Ostojić poručuje kako EU “zatvara oči”, a Frontex “ne dolazi u Hrvatsku i ne provjerava što se događa”.

“Europa se očito prešutno slaže s ovakvim načinom koji služi isključivo usporavanju migranata i ne čini apsolutno ništa, čak i hvali ovakvu vrstu postupanja.  Ako netko 40 puta pređe granicu to znači da ste ga vratili na isto mjesto”, kazao je Ostojić.

Dio oporbenih članova Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora smatra da je riječ o sramoti, ukoliko se navodi migranata pokažu istinitima.

Hrvatski MUP je u priopćenju negirao navode dvojice studenata Nigerijaca koji su se, nakon nedvojbeno utvrđenog boravka u Zagrebu, našli u migrantskom kampu u Velikoj Kladuši, no dio priče koja je iznesena u javnost još uvijek nije razjašnjen.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA