20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Promocija knjige “Život na stiku” u ambasadi BiH u Den Hagu

U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Den Haagu, u petak 17. januara 2020. godine organizirana je promocija knjige „Život na stiku“, poznatog bosanskohercegovačkog novinara Dževdeta Tuzlića.

Promociji je prisustvalo stotinjak građana prijeklom iz BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice i diplomate akreditirani u Den Haagu.

Govoreći o knjizi, ambasadorica u Kraljevini Nizozemskoj Mirsada Čolaković i filmska kritičarka, direktorica Eastern Neighberhood Film Festivala Rada Šešić, istakle su kako je knjiga „Život na stiku“ – sa podnaslovom 40 godina na radiju, televiziji i printanim medijima – svojevrsni hod kroz vrijeme u kojem protagonisti kulturne scene zorno svjedoče o sebi, govore o svojim umjetničkim vizijama, idejama, rezultatima…Naglasile kako ova knjiga govori o susretima autora sa poznatim stvaraocima iz književnog, filmskog, teatarskog i likovnog života ne samo iz BiH, nego Europe i svijeta. Ona kao takva predstavlja važno historijsko svjedočenje o kulturnoj i umjetničkoj baštini Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Autor knjige je sa svoje strane izrazio zadovoljstvo što je prva međunarodna promocija održana u Nizozemskoj, zemlji u kojoj su gradjani porijeklom iz BiH, prepoznati kao jedna od najbolje integriranih zajednica u nizozemsko društvo, i koji svojim zalaganjem i radom su postigli visok stepen poštovanja u novoj sredini.

Nakon Den Haaga, knjiga je promovirana i u Rotterdamu i Eindhovenu, uz prisustvo i podršku udruženja građana Bosne i Hercegovine koji žive u tom dijelu Nizozemske, a riječ je o Platformi BiH, krovnoj organizacije bh. dijaspore u Nizozemskoj /Rotterdam/, kao i grupi „Ladies“ iz Eindhovena.

Ovo je bio trodnevni kulturni dogadjaj u Nizozemskoj koji je okupio bh. dijasporu i pokazao važnost povezivanja stvaralaca iz zemlje, sa njenim žiteljima razasutim diljem svijeta.

  / 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA