Vijesti
Znate li šta su hamsin i džemre? Naš Nedim Sladić vam donosi odgovore Znate li šta su hamsin i džemre? Više detalja u samoj kolumni.
#

Danas je počeo tzv. “hamsin”, odnosno drugi dio zime. Zvanično sa sutrašnjim danom počinje posljednji mjesec klimatološke zime. Hamsin traje od 31. januara sve do 21. marta. U ovom periodu kako kročimo u februar mjesec javljaju se prevrtljive vremenske prilike (“veljača-prevrtača”), ali se javljaju i prvi predznaci proljeća.

U turskom jeziku postoji naziv “cemre”, (u daljem tekstu “džemre”) što predstavlja udarac, val, toplu zračnu struju. Smatra se da do pravog proljeća moraju da udare sva tri džemreta te da se ispušu tri marčane bure. Prvo džemre obično je ono koje udari u zrak (oko 19. februara), koje obično donese osjetnije zatopljenje uz jači jugo.

Drugo džemre udari u vodu (oko 26. februara) kada se smatra da voda dobija toliku moć da više ne može smrznuti, a treće džemre udara u zemlju (oko 05. marta). Tada se smatra da se zemlja dovoljno zagrijala da se na njoj mogu bezbjedno obavljati poljoprivredni radovi.

Međutim, već poslije pola 10. i sve do pola 11. sedmice javljaju se tzv. “babine huke” u kojima se sukobljavaju hladnije zračne mase sa istoka i tople sa juga i jugozapada. To su obično posljednji pravi trzaji zime u kojoj proljeće preuzima prevlast.

To je karakteristično martovsko obilježje koje se zadnjih godina sve više gubi. Ono što mi zovemo babinim hukama jeste nagla varijabilnost vremena - naglo naoblačenje praćeno pljuskovima snijega, kiše, prolazno jakim vjetrom, a onda se najednom razvedri i sunce ugrije svojom snagom - nerijetko sve u 30 minuta. Međutim, pravog proljeća nema isto dok se ne ispušu tzv. “tri marčane bure”.

 Te tri marčane bure se u pojedinim predanjima javljaju u pravilnom razmaku od 7 dana (07, 14. i 21. marta), dok u pojednim na razmaku od 10 dana (07, 17, 27. marta). Obično ove marčane bure su najgore na svom početku, kada su najjače, druga je obično slabija, a treća ponovo pokazuje svoju jačinu.

Naravno, zavisno od postavke atmosferskih pritisaka i ovo pravilo varira. Ukoliko se ne ispušu u martu, smatra se da će se ispuhati onda kad ne trebaju - usred ljeta, i to tako da jedna traje 8 dana, druga 3 dana, a treća 24 sata. A šta nama slijedi u drugom dijelu zime?

I dalje je vidljiva na prognoznim materijalima natprosječna toplota, ali ti periodi će biti prekidani povremenim i jačim frontama koje će donositi i zahlađenje te malo snijega, ali ništa dugotrajnog vijeka. Više informacija donosimo i u prognozi vremena poslije “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem” ali i u Jutarnjem programu “Uzbuđenje”.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.