6.6 C
Sarajevo
19.03.2024

Izbori 2022. u BiH koštat će oko 11,7 miliona KM

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Izbori će se održati u nedjelju, 2. oktobra ove godine.

Neposredni izbori su raspisani za:

  • Predsjedništvo Bosne i Hercegovine,
  • Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine,
  • Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
  • Narodnu skupštinu RS
  • predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i
  • Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predstojeći izbori

- OGLAS -

Planirano je da predstojeći izbori koštaju oko 11.728.000,00 KM. Prema odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH, nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno do 19. maja.

Centralna izborna komisija BiH usvojila je Odluku o zaključivanju Centralnog biračkog spiska, a sa stanjem na dan 3. 5. 2022. godine u 24.00 sata prema kojoj je u Centralni birački spisak upisano 3.371.487 birača.

Danas je Centralna izborna komisija BiH usvojila i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine koji će se održati u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine. 

Javnosti predstavljena aplikacija

Navedeno uputstvo, kao i svi akti bitni za održavanje Općih izbora 2022. godine bit će objavljeni na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom “Opći izbori 2022”.

Javnosti je predstavljena aplikacija „e-Izbori“ i elektronski način prijavljivanja birača za glasanje izvan BiH koja će biti aktivna od danas. Objavljen je videospot na YouTube kanalu i veb-stranici Centralne izborne komisije BiH sa jasnim uputama za korištenje aplikacije. Također, na samom portalu „e-Izbori“ postoji korisničko uputstvo. Veb-aplikacija „e-Izbori“ je razvijena uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA