Vijesti
CIK dobio pismo podrške iz Ureda visokog predstavnika u BiH Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović danas je dobio pismo podrške iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).
#

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović danas je dobio pismo podrške iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) u kojem, pored ostalog, piše:

"Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je visoki predstavnik donio 27. jula imale su za cilj jačanje integriteta izbora i poboljšanje upravljanja izbornim procesom na transparentan način.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine igra ključnu ulogu u provedbi ovih izmjena i dopuna, općenito govoreći, pri osiguravanju da se izbori održe u skladu s relevantnim zakonodavstvom i demokratskim načelima. Konkretno, ovim izmjenama i dopunama Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine pružena su sredstva za efikasno sankcioniranje u slučajevima kršenja izbornih pravila, kao i za rješavanje slučajeva izborne prevare.

Član 6.7 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je izmijenjen i dopunjen odlukom visokog predstavnika, predstavlja jednu od ključnih odredbi usmjerenih na zaštitu izbornih prava i borbu protiv izbornih nepravilnosti. Ovom odredbom proširuju se ovlaštenja Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u pogledu izborne administracije, uključujući i centre za prebrojavanje. Isto tako, ovom odredbom se Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine omogućava da izbornoj administraciji izdaje naloge za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i izricanje sankcija", naveo je Schmidt.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.