Vijesti
CIK: "Građanima dugujemo izvinjenje, posljednja sjednica užasna" Hadžiabdić je rekla da su članovi CIK-a umorni, da postoji pritisak javnosti, ne pritisak političkih partija.
#

Sjednica CIK-a na kojoj su potvrđeni rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike RS bila je užasna i nepripremljena, ocjene su članica CIK-a BIH Irene Hadžiabdić i Vane Bjelice-Prutine. Ovakav stav odbacio je njhov kolega Ahmed Šantić, koji je potcrtao da je većina bila jednoglasna na toj sjednici.

“Želim javnosti u svoje lično ime da se izvinim za amaterizam koji je došao do izražaja na toj sjednici jer se nismo pripremili na odgovarajući način”, rekla je članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina.

Ona je dodala da se trebao analizirati izvještaj Glavnog centra za brojanje, izvještaj glavne kontrole, transporta i brojanje, što je i predložila na prošloj sjednici, te dodala da je trebalo nakon toga zakazati posebnu sjednicu i objaviti rezultate.

“Izvinjavam se što sam ostala na toj sjednici”, rekla je.

“Ova komisija treba da pripremi jednu pres-konferenciju. Trebamo jasno reći sve, ako smo pogriješili zašto smo pogriješili. Ova posljednja sjednica je bila zaista užasna. Svako od nas o tome razmišlja”, rekla je Irena Hadžiabdić, te dodala da se finišu dogodili propusti koji nisu smjeli da se dogode.

Hadžiabdić je rekla da su članovi CIK-a umorni, da postoji pritisak javnosti, ne pritisak političkih partija.

“Institucija u koju su ulagali puno gubi na ugledu, to moramo otvoreno izanalizirati, hitno sve naše probleme i reći gdje smo, greške koje se nisu smjele desiti”, rekla je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je rekla da je posljednja sjednica druga velika greška, a da je prva bila greška za izbornim pragom. Arnautović se složio da postoji potreba da se CIK sastane.

“Aposolutno je potrebno da se izvinimo javnosti, posebno za posljednju sjednicu. Došlo je do zamora i psihičkog i fizičkog zamora”, rekao je prvi čovjek CIK-a Suad Arnautović, te zatražio da se sve službe sastanu, kontrola, pravna služba, te da se izvrše sve kontrole."

Šantić izdvojio mišljenje

Član CIK-a Ahmed Šantić rekao je da ne podržava diskusije koleginica koje su govorile suprotno onome što su govorile na sjednici. Rekao je da su nakon sjednice rekli da su bili konzistenti.

“Ostajem pri svemu, naravno da je potrebna analiza. Javno govoriti o nečemu što smo jednoglasno glasali, apsolutno nije prihvatljivo, sami smo konstatovali da su diskusije bile primjerene. Nije bilo, pri kraju same sjednice je bilo kada je predsjednik rekao što je rekao, i da je to bio stvar premora, izvinili smo se javnosti i rekli šta se radi”, rekao je Šantić.

On je potcrtao da nema potrebe da se mijenjaju stavovi.

Podsjećamo, na spornoj sjednici CIK je potvrdio da je u utrci za predsjednika RS pobjedio Milorad Dodik, za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda Ćamil Duraković, a iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić. Pri saopćavanju ko će biti potpredsjednik iz reda Hrvata, Arnautović je napravio grešku i umjesto Pranjićevog imena rekao ime Ivana Begića.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.