Vijesti
CIK: Odbijen zahtjev SNSD-a za poništenje ponovnog brojanja glasova za predsjednika RS! Podsjećamo, SNSD je predložio odgodu izvršenja osporenog akta.
# N1

Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD je Sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10. 10. 2022. godine, koja se odnosi na otvaranje vreća i ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima za nivo predsjednika i potpredsjednike RS i predložio odgodu izvršenja osporenog akta.

"Danas, 1. 11. 2022. godine, Sud BiH je donio presudu kojom se odbija zahtjev SNSD-a za poništenje Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10. 10. 2022. godine.

Sud BiH u presudi pored ostalog navodi: 'Ocjenjujući osnovanost prigovora o nezakonitosti predmetne naredbe, ovo vijeće je prije svega razmatralo i imalo u vidu ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH u njihovoj ukupnosti, dakle, ne samo pojedine odredbe, nego cilj i smisao Izbornog zakona BiH i provedbenih propisa. Treba imati u vidu da Izborni zakon BiH, a ni podzakonski akti nisu ni regulirali upravo ovakvu situaciju koja je bila uzrok donošenja osporenog akta, pa kod takvog stanja stvari valja razmotriti preduzetu radnju u ukupnosti ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH, prije svega odgovornosti ove komisije za cjelokupan izborni postupak. Preduzeta radnja izdavanja naredbe u već navedenim okolnostima, u cijelosti je u funkciji ispunjavanja osnovnog zadatka Centralne izborne komisije BiH, da utvrdi i objavi tačne i potpune rezultate izbora.'

Podsjećamo da je Sud Bosne i Hercegovine 26. 10. 2022. godine donio Rješenje kojim je odbijen i zahtjev SNSD-a za odgađanje izvršenja Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10. 10. 2022. godine", saopćili su iz CIK-a.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.