Vijesti
CIK se oglasio o navodu da nije utvrdio ko će biti delegati u NSRS-u iz reda hrvatskog naroda Entitetskim ustavom je obavezano da su potrebna četiri poslanika iz spomenutog naroda.
#

Iz Centralne izborne komisije (CIK) su se očitovali o navodu da nisu odredili ko će to biti poslanici u Narodnoj skupštini RS iz reda hrvatskog naroda.

Entitetskim ustavom je obavezano da su potrebna četiri poslanika iz spomenutog naroda. CIK je jučer, 22. oktobra, utvrdio i objavio rezultate izbora, a nakon čega se pojavio navod da nije određeno koja su to četiri poslanika.

Glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić je izjavila da imaju zakonski rok od mjesec dana od Općih izbora, koji su održani 2. oktobra, da utvrde koji su to poslanici. Kako je naglasila, to se ne određuje automatski informatičkom aplikacijom koju koriste, već se to mora ručno uraditi.

Potrebno je ostvariti uvid u rezultate izbora i ostale potrebne podatke te na osnovu toga utvrditi ko će to biti poslanici u NSRS iz reda hrvatskog naroda. To znači da će to biti poznato tokom sljedeće sedmice.

Pretpostavlja se da će to biti Anja Ljubojević i Mijo Perkunić iz SNSD-a, Diana Čekić iz PDP-a i Andrea Gajić iz koalicije "Pokret za državu".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.