Vijesti
Jedan član CIK-a bio protiv ponovnog brojanja glasova za predsjednika RS-a Današnja odluka Centralne izborne komisije BiH da se ponovo provede brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske usvojena je sa šest glasova za i jednim protiv.
#

Naime, član CIK-a Vlado Rogić bio je protiv ove odluke, uz obrazloženje da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH jer je potrebno da prvo prođe procedura rješavanja žalbi, prigovora i zahtjeva.

"Naredba se ne može donijeti na osnovu člana 2.9. Zakona na koji se poziva. Ponovno prebrojavanje je regulisano zakonom u članu 5.30, stav 5, i članu 5.30, stav 6. Dakle slijed bi trebao biti da prvo riješimo sve prigovore, žalbe, zahtjeve, da nakon što CIK utvrdi i objavi izborne rezultate tek tada idu zahtjevi za ponovno prebrojavanje", rekao je Rogić, uz opasku da sada nije vrijeme za donošenje te naredbe.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović odgovorio mu je da odbija "insinuaciju da nema pravnog osnova za donošenje ovakve naredbe".

"CIK je ovlašten da nadgleda i reguliše zakonitost rada svih izbornih komisija. Kada nisu u stanju da urade taj posao uradit će ga CIK u Glavnom centru za brojanje", rekao je Arnautović.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.