Vijesti
Kako "Index.hr" komentariše izbore u BiH
Dodik se voli predstavljati i ponašati kao apsolutni vladar RS-a, ali velik dio tamošnjeg stanovništva ga ne podnosi zbog korupcije koju generira njegova vlast, kao što i brojni Bošnjaci ne podnose Bakira Izetbegovića.
Postoje snažne indicije da je Dodik pokrao izbore za predsjednika RS-a, što Trivić ponavlja već tri dana.
#

Opće izbore u Bosni i Hercegovini obilježio je katastrofalan rad Centralne izborne komisije (CIK), koji dovodi u pitanje regularnost održanih izbora. Dapače, teško je zamisliti da bi se izborni proces kojem smo svjedočili u BiH smatrao prihvatljivim i regularnim u razvijenim demokratijama, piše "Index.hr". 

To se najbolje vidi u slučaju izbora predsjednika RS, na kojima je po trenutnim službenim podacima tijesno pobijedio Milorad Dodik (SNSD), dosadašnji srpski član Predsjedništva BiH. Poražena je pak Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP), koju je u predizbornoj utrci podržao i SDS.

Postoje snažne indicije da je Dodik pokrao izbore

No je li doista tako? Postoje snažne indicije da je Dodik pokrao izbore za predsjednika RS-a, što Trivić ponavlja već tri dana.

Na 94.06 posto prebrojanih glasova Milorad Dodik ima 48.28 posto, odnosno 277.703 glasa, a Jelena Trivić 43.39 posto, odnosno 249.595 glasova. Dodik vodi Trivić za manje od 30 hiljada, a mnogo toga upućuje da se do takvog rezultata došlo izbornom krađom.

Za početak, tu je doista golem broj nevažećih glasačkih listića. Na nivou cijele Bosne i Hercegovine ih je bilo čak 400 hiljada. Kada je riječ o izborima za predsjednika RS, nevažećih praznih listića je bilo 19.597, a nevažećih po drugim osnovama 14.223. Ako se želi muljati u prebrojavanju glasova, to se može učiniti i tako što se važeći listići za kandidata kojeg se želi pokrasti pretvore u nevažeće, čime mu se oduzimaju glasovi. S obzirom na prilično malu razliku između Dodika i Trivić (oko 30 hiljada glasova), dio prednosti se može namaknuti na takav način.

Dodik nije opće omiljen u Republici Srpskoj

Tu je i činjenica da Dodik zapravo nije opće omiljen u RS. To se vidjelo i na prošlim izborima, kada se kandidirao za člana Predsjedništva BiH te je protukandidata Mladena Ivanića (PDP) pobijedio s nekih 75 hiljada glasova razlike.

Dodik se voli predstavljati i ponašati kao apsolutni vladar RS-a, ali velik dio tamošnjeg stanovništva ga ne podnosi zbog korupcije koju generira njegova vlast, kao što i brojni Bošnjaci ne podnose Bakira Izetbegovića.

Baš kao što su mnogi u Federaciji BiH glasali za Denisa Bećirovića samo zato što je imao šansu pobijediti Izetbegovića (što se i ostvarilo), tako je Jelena Trivić dobila i glasove mnogih koji su je prepoznali kao kandidatkinju koja ima najviše šanse srušiti Dodika. 

Slučaj sela Krajišnik kod Gradiške

Nadalje, u međuvremenu smo dobili i konkretne i dokazane primjere izborne krađe u RS-u. Paradigmatski, ali nikako jedini primjer toga su rezultati predsjedničkih izbora u selu Krajišnik.

Predsjednik Biračkog odbora u tom selu kod Gradiške Stevan Gutić javno je priznao da je Centralnoj izbornoj komisiji BiH u zapisniku poslao netačne podatke o broju glasova, i to na štetu Jelene Trivić, kandidatkinje PDP-a za predsjednika RS. Gutić je takav postupak pravdao kasnim večernjim satima i umorom.

"Ja sam Zoranu Kaliniću upisao 137 glasova, a Jeleni sam stavio tri nule", rekao je Gutić ekipi BNTV-a. U tom selu je inače rođena majka Jelene Trivić, pa mnogi lično poznaju Trivić i po toj su liniji glasali za nju. Ali eto "slučajno" je upisano da je dobila nula, a ne 137 glasova.

U Podrinju glasove Bošnjaka pripisali Dodiku, oni izašli na protest zbog izborne krađe

Imamo i primjer biračkog mjesta na kojem je registrirano 368 glasača, a Dodikov je SNSD dobio 539 glasova. 

Imamo i primjer biračkog mjesta u Podrinju, na kojem su pretežito registrirani Bošnjaci koji su se tamo vratili nakon rata i genocida. Prema službenim podacima, na biračkom mjestu Klisa kod Zvornika, Dodik je dobio 103 glasa, dok je bošnjački kandidat Senad Bratić dobio upola manje. 

U Klisi je registrirano oko 230 građana s pravom glasa, a prema podacima CIK na izbore je izašlo njih 197, čiji su svi glasački listići bili važeći. No većina tih 230 glasača su bili Bošnjaci. Zar bi oni glasali za negatora genocida Dodika? Pitanje je retoričko, a da tako zaista i nisu glasali potvrdili su i sami ljudi koji su jučer pred zgradom Gradske uprave u Zvorniku protestovali zbog izborne krađe.

Nasilni incidenti u Doboju

U Doboju su pak snimljene i siledžije koje upadaju na biračko mjesto i kompromitiraju demokratski proces. Televizija BN objavila je videosnimku na kojoj se vidi kako pripadnici privatnog osiguranja "zavode red" u prostorijama gdje je stizao glasački materijal u Doboju. Iz prostorija su izbacili neovisne i promatrače opozicije. U Doboju je prijavljen i napad na službenika OSCE-a, koji je udaren šakom u glavu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.