6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Njemački sud osudio na doživotnu robiju napadača na sinagogu u Halleu

Napad od 9. oktobra 2019. smatra se jednim od najtežih antisemitskih napada u poslijeratnoj njemačkoj istoriji.

Dvadesetosmogodišnji optuženik Stephan Balliet postavio je snimak protiv Jevreja prije nego što je prokrčio sebi put do sinagoge u istočnom gradu Halleu, istovremeno postavljajući snimak napada na popularnoj stranici za kompjuterske igre.

On je osuđen po dvije tačke za ubistvo, po 66 tačaka za pokušaj ubistva, nanošenje tjelesne štete i podsticanje na mržnju, između ostalih krivičnih djela.

- OGLAS -

Suci u državnom sudu Naumburg, koji su se sastali u prijestonici njemačke savezne države Saksonija-Anhalt, Magdeburgu, radi sigurnosnih  razloga, u ponedjeljak su ga proglasili  “ozbiljno krivim”. To znači da će mu praktično biti zabranjeno prijevremeno oslobađanje nakon 15 godina, što je tipično za osuđene na doživotnu robiju u Njemačkoj.

Predsjedavajuća sutkinja Ursula Mertens opisala je to kao “kukavički napad” dok je izricala presudu, javila je novinska agencija dpa. Ballier nije pokazao nikakvu reakciju, ali je pravio zabilješke.

Tokom suđenja, koje je počelo u julu, Balliet je priznao kako je želio ući u sinagogu i ubiti svu 51 osobu koja je bila u njoj. Nakon što nije uspio otvoriti teška vrata zgrade, on je otvorio vatru i ubio 40-godišnju ženu na ulici i 20-godišnjeg muškarca u obližnjoj prodavnici kebaba i ranio  nekoliko osoba.

Balliet je uspio pobjeći s mjesta napada, ali je bio zarobljen otprilike sat i po nakon njega dok je napuštao opljačkani taxi. On je izrazio žaljenje što je ubio ženu rekavši da “nije namjeravao da ubija bijelce”.

Sutkinja Mertens kazala je da je bilo mnogo nepodnošljivih trenutaka tokom suđenja i da Balliet nije pokazao ni trunku žaljenja. Istaknula je da društvo treba biti zaštićeno od njega.

– Vi ste fanatični, ideološki motivirani i usamljeni počinitelj. Vi ste antisemit i ksenofob – poručila je ona osuđeniku.

Čelnik Centralnog jevrejskog vijeća Njemačke Josef Schuster izjavio je da presuda označava”važan dan za Njemačku”

– Presuda jasno poručuje da će se ubilačka mržnja prema Jervrejima suočiti s nultom tolerancijom. Do samog kraja, napadač nije pokazao nikakvo žaljenje, ali je zadržao svoj ispunjen mržnjom antisemitski i rasistički pogled na svijet – navodi Schuster u izjavi za javnost, prenosi Associated Press.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA