Vijesti
Koalicija "Pod lupom" uočila brojne nepravilnosti na biračkim mjestima Saopćenje Koalicije "Pod lupom".
#

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" je za Prijevremene izbore 2023. godine u gradovima Bihaću, Srebreniku i Tuzli i općinama Bratunac i Vogošća angažovala na izborni dan preko 300 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama.

Koalicija “Pod lupom” ne posmatra Prijevremene izbore u Zvorniku zbog toga što na izborima u ovom gradu učestvuje samo jedan kandidat. Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije "Pod lupom" a na otklanjanju izbornih nepravilnosti radi Pravni tim Koalicije „Pod lupom“, pri čemu se izvještavanje vrši u realnom vremenu.  Za sve posmatrače Koalicije “Pod lupom” omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni u svim gradovima i općinama.

"Kada je u pitanju proces otvaranja biračkih mjesta, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 6:00 h u 83.5% slučajeva. Trenutno u Tuzli jedan birački odbor radi u nepotpunom sastavu (biračko mjesto 050A129)", saopćeno je. 

"Ni na jednom biračkom mjestu nije zabilježen nedostatak izbornog materijala. Na dva biračka mjesta glasački listići nisu ručno brojani, i to jednom u Srebreniku (049A061) i jednom u Tuzli (050A103)", kažu iz ove koalicije. 

"Iz izbornog ciklusa u izborni ciklus se nastavlja zanemarivanje obaveze da bude izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora. Na Prijevremenim izborima 2023. godine, na 17.1% biračkih mjesta, lista je izvješena, ali na njoj stoji šifra umjesto naziva političkog subjekta, a na 13.7% biračkih mjesta lista članova biračkog odbora uopće nije istaknuta", kažu.

Na svim biračkim mjestima, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Također, na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao, ali u skladu sa novom procedurom prema kojoj je otvor glasačke kabine okrenut prema posmatračima i članovima biračkih odbora.

Ukupno 90.2% biračkih mjesta otvoreno je tačno u 7:00 h, dok je 9.8% biračkih mjesta otvoreno do 7:15 h. Iako je broj biračkih mjesta koja su kasnila u otvaranju biračkih mjesta veći od uobičajenog, to se može pripisati vremenskim uslovima.

Koalicija „Pod lupom“ je pozvala političke subjekte da poštuju izborna pravila i izbornu šutnju. Svim političkim subjektima je tada zabranjeno učešće u javnim političkim aktivnostima, kao što su skupovi, uticaj na birače putem materijala na biračkom mjestu ili oko njega, kao i uticaj na birače putem svih vrsta sredstava komunikacije. 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.