7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Papa obećao uposlenicima Vatikana da niko neće ostati bez posla zbog pandemije

– Vi ste najbitniji ovdje. Niko ne smije biti izostavljen, niko neće izgubiti posao – poručio je Franjo uposlenicima i njihovoj djeci na specijalnoj audijenciji kako bi razmijenili božićne čestitke.

Pandemija je izazvala haos u vatikanskim finansijam, prisiljavajući ga da koristi rezervne fondove i provede neke od najoštrijih mjera smanjenja troškova u sićušnom gradu državi.

– Niko ne bi trebao patiti od zlih posljedica ove pandemije. Moramo raditi više kako bismo riješili taj problem, što nije jednostavno. Nema čarobnog štapića. Moramo napredovati kao zajednička porodica – izjavio je Franjo.

- OGLAS -

Uposlenici rade u svim vatikanskim administrativnim službama, i također kao vrtlari, vatrogasci, policajci, radnici na održavanju i u svjetski čuvenim vatikanskim muzejima.

Pandemija je drastično usporila priliv sredstava iz vatikanskih muzeja, koji su primili oko sedam miliona posjetilaca prošle godine i najpouzdaniji su izvor gotovine gradu državi.

Muzeji, koji stvore oko 100 miliona dolara prihoda godišnje, bili su zatvoreni na tri mjeseca tokom proljeća u prvom valu pandemije, i ponovo su otvoreni za limitirani broj posjetilaca tokom ljeta kada je drugi val pandemije zahvatio Italiju.

U ovoj su godini vodeći upravitelji Vatikana naredili zamrzavanje unapređenja i zapošljavanja i uveli su zabranu plaćanja za prekovremeni rad, putovanja i velike skupove, u naporu da smanje troškove, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA