20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

U Seulu zabrana okupljanja više od četiri osobe i poziv na strpljenje

Južna Koreja zabranila je okupljanja više od četiri osobe u glavnom gradu i okolnim područjima u ponedjeljak, jer je zemlja zabilježila najveći dnevni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa od početka epidemije.

Iako je Južna Koreja imala relativno mali broj slučajeva koronavirusa u poređenju s drugim zemljama, dužnosnici su rekli kako zbog porasta novozaraženih bolnice u glavnom gradu suočavaju se s nedostatkom kreveta za intenzivnu njegu.

Zemlja je u ponedjeljak izvijestila o 926 novih slučajeva koronavirusa, a broj umrlih sada je 698 nakon što su u protekla 24 sata umrle 24 osobe – što je rekordno od pojave epidemije, izvještava AFP.

- OGLAS -

Južna Koreja je prethodno smatrana modelom borbe protiv virusa, a javnost je uglavnom slijedila fizičko distanciranje i druga pravila.

No, zbog ponovnog oživljavanja usredotočenog na glavni grad i okolna područja u posljednjih sedam dana broj novih slučajeva porastao je na više od 1.000, a vršitelj dužnosti gradonačelnika Seo Jung-hyup rekao je da su u jedinicama intenzivne njege u Seulu ostala samo četiri prazna kreveta.

Prema podacima gradskih vlasti, najmanje dvoje stanovnika Seula umrlo je od bolesti čekajući hospitalizaciju ovog mjeseca.

Počevši od srijede, Seul i okolne regije – u kojima živi pola države s 52 miliona stanovnika – zabranit će na dvije sedmice skupove sa pet ili više ljudi.

Naredba se odnosi i na zatvorene i na otvorene prostore, rekao je Seo, dodajući da situacija zahtijeva “krajnju samokontrolu, požrtvovnost i strpljenje”.

“Ako se ne pozabavimo eksplozivnim brojem slučajeva, ono što su New York i London morali pretrpjeti – prazne ulice i zaključavanje – također se može dogoditi u Seulu”, rekao je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA