12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Današnji Celtic: Moćni tim sa škotskim reprezentativcima i bivšim asovima Premiershipa

Riječ je o velikanu otočkog, ali i evropskog nogometa, s obzirom da je ovaj klub bio prvak Starog kontinenta 1967. godine.

Čak 50 puta Kelti su bili šampioni Škotske, a zadnjih godina su uspostavili apsolutnu dominaciju u domaćem prvenstvu, s obzirom da njihovi najveći rivali Rangersi nisu snažni kao nekad nakon povratka iz nižih rangova takmičenja.

Šta reći o današnjoj ekipi Celtica, kojoj će se suprotstaviti puleni Husrefa Musemića? Strašan tim! Moćni stroj za golove (prošle sezone postigli 71 pogodak u 33 prvenstvena meča) sa kreativnim i borbenim veznim redom.

- OGLAS -

Na golu je iskusni Craig Gordon, dugogodišnji škotski reprezentativac i prava “hobotnica” ispred mreže škotskog velikana. Svojevremeno branio i za engleski Sunderland.

Defanzivni red čine švedski internacionalac Mikael Lustig, zatim nesuđeni bh. reprezentativac Jozo Šimunović, talentovani hrvatski stoper Filip Benković, kao i bivši član Manchester Cityja Dedryck Boyata, a s klupe često ulazi norveški reprezentativac Kristoffer Ajer.

Najstandardniji među vezistima su škotski reprezentativci Scott Brown i Callum McGregor, zatim Izraelac Nir Bitton, nekadašnji fudbaler londonskog Chelseaja Scott Sinclair te Australac Tom Rogic.

Najveću prijetnju po Sarajevo predstavljat će Leigh Griffiths, fantastični napadač s izuzetnim osjećajem za prostor i egzekuciju.

Celtic najčešće igra u formaciji 4-2-3-1, ekipa iz Glazgova uglavnom je vrlo ofanzivna i agresivna. Gledaju da protivnika dotuku već u prvom poluvremenu, igraju za gol više. Trener je Neil Lennon (47 godina), igračka legenda Celtica i reprezentacije Sjeverne Irske.

Igraju na prelijepom stadionu Celtic Park, kapaciteta 60.411 mjesta.

Naravno, pred ekipom Husrefa Musemića itekako je težak zadatak, ali ne i nemoguća misija. Uz pravi pristup i korištenje Celticovih mana, kao što su nešto sporiji stoperi, možda se desi i iznenađenje…

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA