Vijesti
Ambasador Berjan: Državljanin BiH na kruzeru dobro se osjeća, to je najvažnije Državljanin BiH na kruzeru 'Diamond Princess' kompanije 'Australia Carnival', koji je usidren u režimu karantina u japanskoj luci Jokohama, mlađa je osoba muškog spola, član je posade kruzera, dobro se osjeća i to je najvažnije.
#

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan kaže da su za  bh. državljanina koji se nalazi na kruzeru  osigurani direktni kontakti sa ambasadorom i drugim diplomatama Ambasade.

- Svi članovi posade na kruzeru obavljaju redovne svakodnevne aktivnosti u svom sektoru zaduzenja i vode računa da putnici ne napuštaju svoje kabine. Ambasada BiH u Japanu pružit će svu neophodnu konzularnu pomoć državljaninu BiH, ukoliko je bude zatražio, po isteku karantina od 14 dana - naglasio je.

Kako je kazao hrana i lijekovi se dopremaju na kruzer, prema potrebama. Na kruzeru je stacionirana i klinika sa 30-ak medicinskih radnika čiji broj varira na dnevnom nivou, a opet prema potrebama.

- Potvrđeno je i da je Ministarstvo odbrane Japana osiguralo dodatnih pet doktora i medicinskih sestara, koji imaju iskustva sa infektivnim bolestima. Svi putnici i članovi posade, koji sumnjaju da su zaraženi korona virusom, mogu se pregledati a na kruzeru su na više mjesta postavljenje i termovizijske kamere koje bilježe porast tjelesne temperaturu, što je nerijetko prvi simptom zaraze korona virusom - naglasio je.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Japana, dosad je, kaže ambasador BiH u Japanu, 135 osoba s kruzera inficirano korona virusom i smješteni su u bolnicama u Tokiju, te gradovima Čibi, Saitami i Šizuoka prefekturi, s maksimalnom pažnjom i mjerama zaštite prilikom transporta.

Kruzer 'Diamond Princess' stavljen je u karantin na dvije sedmice, po dolasku u Yokohamu (južno od Tokija) 3. februara, nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hong Kongu dijagnosticiran virus.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.