12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Ahić: Žandarmerija je karakteristična militarizirana formacija za centralizirane policije poput RS

Žandarmerija je zapravo specifičan segment koji se odnosi na tzv. militarizirane policije i to je jedna od formi specijalističkih formacija koja je karakteristična za centralizirane policije što policija Republike Srpske i jeste, kazao je za Avaz.ba kriminolog Jasmin Ahić.

– Ono što je jasno je da je koncept rezervnog sastava apsolutno napušten, ali da je sada ovaj koncept u kojem se spominje Žandarmerija po uzoru na Srbiju, Francusku ili karabinjere u Italiji. Riječ je o militariziranoj specijalističkoj policiji, to su formalno, u decenetraliziranom sistemu, Jedinice za podršku ili Jedinice za specijalnu namjenu, odnosno, podržinu tzv. specijalci – objašnjava Ahić.

Kako tvrdi, bilo je za očekivati da vlasti manjeg bh. entiteta napuste koncept rezervnog sastava policije jer je, prije svega, preskup.

- OGLAS -

– Ono što je bitno je vidjeti koliki će biti realan okvir i obim takve jedne formacije odnosno specijalističke jedinice jer ona ne može zbog svoje specifičnosti iznositi više od pet posto ukupnih snaga neke centralizirane ili decentralizirane policije – poručuje on.

Ahić ističe i da su se vlasti RS odulučile za ovu formu, vjerovatno, kako bi poručile da u nekom simboličkom političko- sigurnosnom smislu nisu odustale od namjere koja se željela postići najavom formiranja rezervnog sastava policije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA