12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Podignuta optužnica protiv Senada Svrake za pomaganje u poreznoj utaji

Tužitelj i šef Odsjeka za financijski kriminal Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Senada Svrake rođenog 1966. godine u Rudom, nastanjenog u Sarajevu.

Optuženi Senad Svraka (1966.), tereti se za pomaganje u kaznenom djelu porezne utaje, koje su počinili optuženi Aida Svraka  (1980.) i poduzeće “ELSTER COMMERCE” d.o.o. Sarajevo od 2008. do 2011. godine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti da je, od 2008. do 2011. godine, postupajući u svojstvu vlasnika pravne osobe Elster commerce d.o.o. Sarajevo, čiji je direktor-odgovorna osoba bez ograničenja ovlaštenja bila supruga osumnjičenog, pomogao upravljati inkriminiranim poslovanjem pravne osobe Elster Commerce d.o.o. Sarajevo, pomažući joj u poslovima kontrole provođenja redovnih i nezakonitih nabavki, kao i u poslovima dogovaranja sa trećim osobama, radi nabavljanja lažnih i krivotvorenih faktura za promet kave kao visokotarifne robe u BiH.

- OGLAS -

Optuženi se tereti da je svojim nezakonitim radnjama sudjelovao u stvaranju privida da se radi o kavi bh podrijetla, te na taj način omogućio nezakoniti odbitak ulaznog PDV-a u iznosu od oko 3,57 miliona KM, za koji iznos je oštećen budžet i svi građani BiH.

Optuženi se tereti za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. Kaznenog zakona BiH..

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA