12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Stjepan Hauser: ‘Strastven sam i ne znam drugačije’

Nakon što su on i kolega Luka Šulić zajednički projekt 2CELLOS na neko vrijeme stavili u stanje mirovanja, čelist Stjepan Hauser posvetio se solističkoj karijeri pa je sredinom februara objavljen njegov prvi samostalni album ‘Classic’.

Kako govori i ime albuma, na njemu su najljepša djela klasične muzike po Stjepanovu izboru, a u njihovu je izvedbu unio puno strasti. O novom albumu i svjetskoj turneji govori u intervjuu za Story u kojem otkriva kako je i sam vrlo romantičan i strastven.

Kako ste birali skladbe koje ste uvrstili na prvi solistički album?

- OGLAS -

Skladbe su birale mene, a ne ja njih. Slušam ih cijeli život i one su dio mene već 33 godine. Sada su napokon na albumu.

Izjavili ste da su to najljepše i najromantičnije melodije, jeste li i sami takvi? Je li baš zato album izašao uoči Valentinova?

Da, apsolutno, stalno sam romantičan. Album ‘Classic’ objavljen je uoči Valentinova jer je to vrijeme ljubavi, savršeno za romantiku i slušanje skladbi koje su na albumu. Neki ljudi i ne znaju da su romantični ili to ne žele priznati, ali kada čuju ovakve skladbe, one to izvuku iz njih.

Kakve su prve reakcije na album?

Odlične! Album je među najslušanijima albumima klasične muzike na iTunesu. Krećem na turneju, rasprodani su gotovo svi najavljeni koncerti u Europi i Americi. Prvi ću put nastupati i u Egiptu, gdje još nisam bio i jako sam uzbuđen zbog toga.

Najavili ste brojne nastupe diljem Europe i u SAD-u, svoju svjetsku turneju. Kada će domaća publika imati priliku čuti uživo vaš novi materijal?

Jako se veselim turneji. U svakom će me gradu pratiti dirigent i simfonijski orkestar. Posebno sam uzbuđen zbog koncerta u Londonu s jednim od najvažnijih orkestara – Kraljevskom filharmonijom (Royal Philharmonic Concert Orchestra) 14. aprila. Koncerti u Hrvatskoj i regiji još nisu u planu, mora me se publika još malo zaželjeti. Ovdje sam već održao dva koncerta klasične glazbe i reakcije publike bile su odlične pa su mi zapravo postale vjetar u leđa za solo projekt. Sada je najprije red na svijet.

U ovaj ste album unijeli mnogo strasti. Možete li uopće funkcionirati drukčije?

Naravno, strastven sam i ne znam funkcionirati drukčije. Ništa ne radim bez strasti jer to onda ne bi bilo to. Iskrenu strast i emociju čut će svi koji poslušaju ovaj album koji sam snimio s Londonskim simfonijskim orkestrom.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA