15 C
Sarajevo
26.04.2024

Završena potraga na Igmanu, nisu pronađene ostale masovne grobnice

Iako su provjeravane još neke lokacije u blizini ove nova masovna grobnica nije otkrivena, te su obustavljene daljnje radnje na ovoj lokaciji. Kako je potvrđeno Patriji sada se prikupljaju novi podaci i vrše istrage u cilju pronalaska i ostalih nestalih.

Glasnogovrnica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je za Patriju da se radi o primarnoj grobnici u kojoj su pronađena tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića. 

„Oni su, sudeći po tragovima na mjestu zločina sačekani i likvidirani dok su preko Igmana pokušavali prebjeći na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBIH, u ljeto 1992. godine. Nekima od žrtava bile su vezane noge vojnim opasačem“, kazala je Fazlić.

- OGLAS -

Uz tijela žrtava su osim odjeće i obuće pronađenii lični predmeti kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu, lični dokumenti, a pronađeno je i nešto nakita. 

Lokacija grobnice inače je otrkivena zahvaljujući saradnji institucija i razmjeni informacija između INO BiH, Tužilaštva BIH, SIPA-e, a na tačnu lokaciju su ukazale čahure koje su pronađene na mjestu zločina, više od 30 njih.

Tijela koja su danas ekshumirana prebačena su u JKP Gradska groblja Visoko gdje će se izuzeti uzorci koštane srži, a kako bi se identitet žrtava utvrdio DNK analizom. 

„Iako su porodice koje su se našle na lokaciji pregledale posmrtne ostatke, a neki od njih su i prepoznali lične stvari svojih najmilijih bvit će urađena DNK analiza za svih 12 posmrtnih ostataka“, dodala je Fazlić.

Još uvijek se traga za više od 70 nestalih osoba sa područja Hadžića.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA