Vijesti
Azijska tržišta: Potonule dionice izložene kineskom gospodarstvu Dionice tvrtki koje su visoko izložene kineskom gospodarstvu potonule su u utorak širom Azije zbog utjecaja globalnih zabrana putovanja povezanih s novim izbijanjem virusa.
#

Nakon što su Sjedinjene Države i Kanada upozorile na put u Kinu odakle potiče novi koronavirus, australske dionice nastavile su se trgovati znatno niže nakon državnog praznika prethodnog dana. Referentni indeks S&P / ASX 200 pao je za 1,4 posto.

Dionice zrakoplovnih tvrtki i putničkih agencija bile su znatno niže uslijed zamrzavanja putovanja i putovanja iz druge najveće svjetske ekonomije, dok su kompanije s neizravnom izloženošću kineskih potrošačkih troškova u inozemstvu, poput kockarnica i luksuznih trgovaca, također propadale.

Južnokorejski proizvođači kozmetike izrazito ovisni o kineskim turistima koji dolaze u Seoul posrnuli su, pri čemu su Tonymoly i Able C&C u utorak izgubili više od 12 posto, odnosno 15 posto.

Japanska turistička tvrtka H.I.S. koja posjeduje zabavni park popularan kod kineskih turista u Nagasakiju, srušila se više od 14 postood početka prošlog tjedna, prenosi SEEbiz.

Dionice najveće australske aviokompanije Qantas Airways Ltd  u utorak su pale za 5 posto, dok je putnički agent Webjet Ltd pao 11 posto. Dvije najveće južnokorejske zrakoplovne kompanije, Korean Air Lines i Asiana Airlines, pale su za 6 i 5 posto. Japan Airlines (9201.T) izgubio je 7,9 posto, a aviokompanija ANA Holdings pala je za 6,0 posto.

Dvije najveće australske kasino tvrtke Crown Resorts Ltd (CWN.AX) i Star Entertainment Group ltd (SGR.AX), koje  dobivaju značajan dio prihoda od  kineskih kockara, pale su po 5 posto.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.