Vijesti
Beč - Pojačane mjere u borbi protiv koronavirusa U narednom periodu slijede strožije mjere i zahtjev za češće nošenje zaštitnih maski.
# EBRD

Rastući broj infekcija koronavirusom u Beču iziskuje nove mjere, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Gradonačelnik Michael Ludwig i član gradske vlade za socijalna pitanja, zdravstvo i sport Peter Hacker dali su nove preporuke za suzbijanje pandemije, a neke od njih su kontinuirano testiranje i bez simptoma te pojačano nošenje zaštitnih maski.

- Beč testira više od bilo koje savezne pokrajine. Do sada smo izvršili ukupno 337.566 testiranja, a u augustu dnevno u prosjeku po 4.300. Ovom ofanzivnom strategijom otkrivamo i slučajeve koji bi inače ostali neotkriveni - rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

U narednom periodu slijede strožije mjere i zahtjev za češće nošenje zaštitnih maski.

U prodaji, školama i za sve oblike kontakata s kupcima, zaštita usta i nosa bit će obavezni.

Bit će nastavljena rutinska testiranja u bolnicama i staračkim domovima, a radi sprečavanja pojave klastera na radnim mjestima, grad će s partnerima izraditi nova pravila socijalne interakcije.

- Svjesni smo da se ekonomski i društveni život moraju održavati, ali istovremeno želimo zaštititi zdravlje mnogih ljudi. Ovdje se radi o pravom balansu - naglasio je Peter Hacker.

Gradska uprava podsjeća stanovnike da pandemija nije gotova i da se približava sezona gripe  i godišnji period kada će ljudi sve više vremena provoditi u zatvorenom prostoru.

Posebna pažnja se posvećuje nošenju zaštitnih maski u kafićima, pozorištima i operama.

Ove strožije mjere su, prije svega, namijenjene povećanju svijesti kod mlađe populacije.  

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.