20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Potiljačna glavobolja ide iz vrata

Kako joj i samo ime kaže, subokcipitalna neuralgija je vrsta glavobolje koja nastaje u subokcipitalnom regionu (region ispod potiljačne kosti). U zavisnosti od pristupa problemu, ovakva vrsta glavobolje se može okarakterisati i kao okcipitalna neuralgija, što znači da simptomi ove neuralgije mogu nastati i na samom potiljku.

Iz predjela gornjih vratnih pršljenova izlaze dva nerva koja se najčešće upale kod ove vrste glavobolja. To su veći okcipitalni i manji okcipitalni nerv.

Simptomi

- OGLAS -

Simptomi subokcipitalne neuralgije su glavobolja u potiljačnom dijelu koja može da ide do tjemena, nekad i do iznad oka. U određenim slučajevima bol je prisutan oko uha i pacijent se žali na osjećaj pritiska ili začepljenosti u uhu.

Subokcipitalna neuralgija je često praćena i bolovima u vratu. Bolovi mogu biti prisutni u jednoj strani glave ili obije istovremeno. Moguć je osjećaj pritiska duboko u jednom ili oba oka. Kod naprednijih stanja može da se javi i zamućen vid ili da se pacijent žali na duple slike

Dijagnoza

Dijagnoza se vrši procesom eliminacije, jer je od izuzetne važnosti da se otklone ozbiljniji uzroci glavobolja. Uzima se u obzir kompletno stanje pacijenta. Fizikalnim pregledom se orjentišemo na ortopedske i neurološke testove pomoću kojih ustanovljavamo koja struktura vrši iritaciju na nerve.

Ukoliko postoji indikacija, rade se rentgenski snimci, dopler krvnih sudova vrata, CT, magnetna rezonanca ili laboratorijske analize.

Uzroci

Uzroci subokcipitalnih neuralgija su najčešće mehaničke prirode, što znači da određene strukture vrše kompresiju na nerve i tako stvaraju iritaciju.

Subluksacija gornjih vratnih pršljenova je jedan od osnovnih uzroka. Kada se pršljenovi izmjeste iz svoje fiziološke pozicije, često dođu u kontakt sa nervom pa tako vrše iritaciju na isti.

Hipertrofija (grčenje) subokcipitalnih mišića ispod kojih prolaze nervi je drugi po redu uzrok subokcipitalnih neuralgija. Tada zgrćeni mišići vrše pritisak na nerve koji izaziva upalu. Ovo nastaje kod prevelike opterećenosti mišića, obično zbog nepravilnog držanja glave u odnosu na tijelo (različiti poremećaji posture, dugo sjedenje, rad u nepravilnom položaju i sl.)

Degenerativne promjene na pršljenovima i diskovima takođe mogu da stvaraju iritaciju na okcipitalnim nervima.

Reumatoidni artritis može da utiče na razvijanje subokcipitalne neuralgije tako što stvara nestabilnost između prva dva pršljena u vratu. Trauma – u vidu udara u potiljačnom ili gornjem vratnom dijelu može da izazove oštećenje okcipitalnih nerava.

Liječenje

Kada pronađemo uzrok, određujemo i terapiju.

Ukoliko je prisutan jedan od tri najčešća uzroka subokcipitalnih neuralgija, kiropraktika je jedan od najboljih načina za liječenje. Kiropraktičkim namještanjem korigujemo subluksacije, time oslobađamo nerve, opuštamo mišiće i vraćamo adekvatan pokret u vratno-potiljačnom regionu.

U kombinaciji sa metodama rehabilitacije, ide se na korekciju posture i jačanje muskulature vrata zadužene za držanje glave u pravilnom položaju.

Prevencija

Svakodnevno uvođenje pokreta u vratnoj kičmi, jačanje i istezanje vratne muskulature, održavanje pravilnog položaja prilikom rada, hodanja i sjedenja, kao i redovna posjeta kiropraktoru radi uklanjanja subluksacija su najbolji vid prevencije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA