20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Signali koji mogu ukazati na začepljene arterije

Dobar rad arterija neophodan je za zdravo tijelo. Ako arterijska mreža ne radi dobro, naši organi neće dobiti količinu krvi koja im treba da bi bili funkcionalni. Ateroskleroza je ozbiljna bolest. Ona polako i tiho nastaje godinama, a onda može brutalno da ubije, piše Sain-et-naturel.

Kod nekih ljudi plakovi u arterijama su prilično stabilni. Kod drugih, oni rastu toliko da začepe arteriju. “Pošto je proces spor, može se dogoditi da se razvije kolateralna cirkulacija, koja može da ograniči oštečenja”, kaže profesor Vincent Durlach, profesor terapeut u Univerzitetskoj bolnici u Reimsu.

Kada osoba ima srčani udar, to je obično zato što su arterije blokirane zbog loše ishrane ili nezdravog načina života. Rizik od ovakvog razvoja događaja može se smanjiti pravilnom ishranom i vježbanjem. Začepljene arterije takođe mogu uzrokovati udarci i razne kardiovaskularne bolesti.

- OGLAS -
  

Iako je teško znati da li su vaše arterije začepljene ili ne, možete obratiti pažnju na neke znake.

Bol u nogama

Bolest perifernih arterija je akumulacija holesterola ili plaka u ekstremitetima. Ako imate ovo stanje, primijetićete bol ili nelagodnost u nogama ili stopalima, što može otežati hodanje. U ekstremnim slučajevima, to može uzrokovati gubitak noge ili stopala. Ako osjećate bol u nogama, konsultujte specijaliste.

Slabost u nogama

Intermitentna klaudikacija je stanje koje karakterišu bolovi, napetost i slabost nogu tokom hodanja, a prestaje zaustavljanjem. Tipično je za okluzivnu bolest arterija. Pušači češće pate od arterioskleroze i klaudikacije.

Bol u donjem dijelu leđa

Bol u donjem delu leđa može biti jedan od prvih znakova začepljenih arterija koji ćete ojsetiti. Ako osjetite bol u donjem dijelu leđa zbog opstrukcije arterija, to je zbog nedostatka krvi u diskovima koji štite pršljenove. Nedostatak krvi u ovom području može dovesti do prignječenja živaca.

Erektilna disfunkcija

Začepljene arterije uzrokuju smanjenje protoka krvi, što znači da kod muškaraca mogu dovesti do erektilne disfunkcije. Ako imate erektilnu disfunkciju i ne znate zašto, obratite se ljekaru.

Opasnosti od lošeg funkcionisanja arterija su ogromne. Formiranje ugrušaka, u zavisnosti od lokacije, mogu generisati infarkt miokarda, moždani udar ili iznenadnu ishemiju noge.

Kako smanjiti rizike: U tijelu postoje antitrombogeni mehanizmi, koji se protive formiranju ugrušaka. Oni mogu biti pojačani propisivanjem anti-trombocitnih tretmana za osobe u riziku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA