11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Guterres: Pravo na azil je pod napadom

Oni koji traže sigurnost bježeći pred ratom i progonom ugroženi su neprijateljskim političkim okruženjem, izjavio je u utorak generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, obilježavajući prvu godišnjicu globalnog sporazuma o izbjeglicama pod okriljem Svjetske organizacije.  

– U vrijeme kada je pravo na azil pod napadom, kada su tolika vrata zatvorena i kada su tolika izbjeglička djeca pritvorena i odvojena od porodica, mi moramo ponovo potvrditi obavezivanje na zaštitu njihovih ljudskih prava – izjavio je Guterres na Globalnom forumu o izbjeglicama, sastanku na visokom nivou pod okriljem UN-a u Ženevi.

Više od 1.000 vladinih i poslovnih delegata okupilo se u švicarskom gradu kako bi raspravljali o provedbi Globalnog sporazuma o izbjeglicama, koji su usvojile članice UN-a u prošloj godini kako bi olakšale breme sa zemalja domaćina, osnažile samostalnost izbjeglica i stvorile legalne migrantske puteve.  

- OGLAS -

– Vrijeme je da odustanemo od modela podrške koji često znači višedecenijsko otežavanje života izbjeglica: vezivanje za izbjegličke logore, životarenje od danas do sutra i uskraćivanje njihovih prava da daju doprinos društvu – kazao je Guterres.

Trenutno se širom svijeta nalazi oko 71 milion ljudi koji su napustili svoje domove, od kojih 25 miliona žive kao izbjeglice van svoje domovine, sudeći po podacima agencije UN-a za izbjeglice UNHCR-a, prenosi dpa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA