Vijesti
Britanci počeli testirati cjepivo protiv koronavirusa na miševima Naučnici iz Velike Britanije među prvima su započeli testiranje cjepiva protiv koronavirusa na životinjama.
#

"Ubrizgali smo cjepivo u miševe. Nadamo se da ćemo tijekom sljedećih nekoliko tjedana dobiti prve rezultate i vidjeti kako njihova antitijela reagiraju na koronavirus“, rekao je Paul McKay sa Sveučilišta Imperial College u Londonu.

Kineska državna novinska agencija Xinhua priopćila je kako je šangajsko sveučilište u nedjelju također počelo s testiranjima cjepiva na miševima, no pritom se pozvala samo na lokalne medije jer nije bilo službenog priopćenja, prenosi Science Alert.

Gotovo krajem godine?

Treba napomenuti kako je stvaranje cjepiva naporan i dugotrajan proces koji obično traje više godina i uključuje višekratno testiranje na životinjama i klinička ispitivanja na ljudima. Nakon toga regulatori trebaju osigurati da nema opasnih nuspojava, odnosno da je cjepivo dovoljno sigurno i učinkovito za masovnu proizvodnju.

"Nadamo se da ćemo biti prvi koji će ovo cjepivo uvesti u klinička ispitivanja na ljudima", rekao je McKay.

"Nakon završetka prve faze testiranja na životinjama, a što može potrajati nekoliko mjeseci, možemo odmah krenuti na klinička ispitivanja na ljudima. Dakle, možda ćemo do kraja ove godine imati testirano cjepivo koje je prikladno za uporabu“, dodao je.

Utrka za cjepivom

Veliki dio svjetskih istraživanja novog soja koronavirusa financira se iz Koalicije za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI) koja je osnovana 2017. na Svjetskom ekonomskom forumu. CEPI pomaže tvrtkama koje se bave proizvodnjom lijekova da udruže snage i tako učinkovito zaustave opasne i preventivne bolesti.

Sveučilište Imperial College ne surađuje niti s jednim od timova koji su partneri organizacije CEPI i ima vlastite izvore financiranja.

McKay smatra da se ne radi o natjecanju tko će prvi razviti cjepivo.

"Kinezi su podijelili genom sa svima na svijetu pa nije baš ispravno reći da se ovdje radi o natjecanju. Rekao bih da je to kolaborativna utrka", objasnio je McKay.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.