21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Vučić: Poslao sam Đurića u Berlin, ali Pariza neće biti

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić išao je u Berlin na sastanak sa delegacijom Prištine kako bi se pripremio za sastanak u Parizu, ali tog sastanka ipak neće biti, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi se u izvještaju Bete.

Vučić je novinarima u Minsku rekao da je on Đurića poslao na taj sastanak i da to nije nikakva tajna.

“Nema nikave tajne, to je priprema sastanka pred Pariz. Marka Đurića sam poslao ja da učestvuje u pripremi tog sastanka i rekao sam da Srbija bude konstruktivna da želimo nastavak dijaloga i da se ukinu takse, ali Albancima ne pada na pamet i nema rezultata”, rekao je Vučić.

- OGLAS -

On je kazao i da su Nijemci i Francuzi dobro razumeli ko ne želi dijaliog i ko ga koči i ko bi želio da se umjesto Evrope dijalogom bavi samo neko drugi.

“Mi ne kažemo da taj neko drugi ne treba da se pita mi samo kažemo da ne može samo taj drugi da se pita. Riječ je naravno o SAD”, dodao je Vučić.

  

Vučić se nalazi u Minsku gdje se sastao sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom kako bi razgovarali o političkoj, ekonomskoj i vojnoj saradnji dvije zemlje i ocijenio da je neophodno da se poveća trgovinska razmjena.

“Prošle godine imali smo rekordnu trgovinsku razmjenu ali ona mora da bude i mnogo veća od 143 miliona dolara. Mora da bude mnogo veća”, rekao je Vučić novinarima u Minsku i ocijenio da odnosi na ekonomskom nivou moraju da budu bolji jer su politički odnosi Srbije i Bjelorusije već na najvišem nivou.

Vučić je tokom obraćanja novinarima saopštio da je Srbija skinuta sa liste zemalja sa “sistemskim manjkavostima” u borbi protiv terorizma i pranja novca Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca (FATF).

Do ovog trenutka ova informacija na zvaničnom sajtu FATF nije objavljena.

Vučić je novinarima u Minsku rekao da je srećan zbog toga kao i zbog toga što je Srbija emitovala na međunarodnom finansijskom tržištu obveznice u evrima sa rokom dospjeća od 10 godina po kuponskoj stopi od 1,5 odsto, odnosno stopi prinosa od 1,6 odsto.

On je kazao da Srbija više nema nikakvo opterećenje što se tiče ekonomije, ali da “zbog Kosova ne može da se raduje”.

“Dajući nam ovako nisku kamatnu stopu od 1,61 odsto a da su pritom uzeli sve rizike i oko Kosova. Da nema tog problema bila bi još niža kamate, neko bi rekao džabe novac na medjunarodnom tržištu”, rekao je Vučić, prenosi agencija Beta.

Vučić je rekao i da je sa Lukašenkom već dogovorio njegovu skoru posjetu Beogradu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA