Vijesti
Časopis "Lanset" traži objašnjenja o ruskoj vakcini Ruski istraživač Denis Logunov odbacio je optužbe i istakao da je Lanset imao pristup "svim podacima koji su prikupljeni tokom naučnih istraživanja"
#

Prestižni medicinski časopis Lanset (The Lancet) objavio je danas da je zatražio razjašnjenja od istraživača koji razvijaju rusku vakcinu protiv koronavirusa, nakon što su se pojavile sumnje u vjerodostojnost njihovih rezultata.

Glavni autor sporne studije, ruski istraživač Denis Logunov, kako prenosi ruska državna agencija RIA Novosti, odbacio je optužbe i istakao da je Lanset imao pristup "svim podacima koji su prikupljeni tokom naučnih istraživanja".

U otvorenom pismu Lansetu od 7. septembra, koje je potpisalo tridesetak uglavnom evropskih istraživača, italijanski naučnik Enriko Buči dovodi u pitanje vjerodostojnost podataka iz članka objavljenog 4. septembru u Lansetu koji su potpisali Logunov i njegove kolege.

U radu se navodi da je kandidat za rusku vakcinu imao imunološki odgovor i da nije imao ozbiljne neželjene efekte.

Moskovske vlasti su od tada počele sa testiranjem vakcine, nazvane "Sputnjik V", na 40.000 stanovnika ruske prijestonice.

Italijanski naučnik u pismu ukazuje na "potencijalne nedoslednosti podataka" objavljenih u spornom članku i izražava žaljenje zbog nedostatka pristupa izvornim podacima ruskog istraživanja, ocjenjujući da članak iz Lanseta "donosi nekoliko zabrinjavajućih tačaka".

On primjećuje u nekim eksperimentima potpunu ili veoma veliku sličnost podataka kod dobrovoljaca na kojima je testirana vakcina, što mu se čini "krajnje nevjerovatnim".

Britanski časopis je zato pozvao "autore studije ruske vakcine da odgovore na pokrenuta pitanja", a za Frans pres podsjeća da je evaluaciju ruskih radova prije objavljivanja izvršio nezavisni naučni odbor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je još u avgustu tvrdio da je njegova zemlja razvila prvu vakcinu protiv koronavirusa, što je bilo prije objavljivanja prvih rezultata istraživanja.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.