3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Savjet Evrope u Beogradu: Alarmantno oživljavanje rasizma

Oživljavanje rasizma, ksenofobije i antisemitizma, stvaranje atmosfere netolerancije, primjetno nasilje protiv migranata i propratni ponižavajući tretman su alarmantni, rekao je Tobias Flessenkemper , šef Kancelarije Savjeta Evrope u Beogradu na konferenciji “Borba protiv netolerancije i promocija jednakosti” kojom se obilježava 70 godina Savjeta Evrope.

On je naveo da je podjednako alarmantan porast agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, koji predstavljaju nove forme ispoljavanja ksenofobije.

„Ubijeđeni smo da da ovakve manifestacije netolerancije predstavljaju prijetnju demokratskim društvima, njihovim fundamentalnim vrijednostima i podrivaju temelje evropskog konstrukta. Stoga, podvlačimo značaj solidarnosti koja mora da inspiriše sve članove društva kako bismo smanjili marginalizovanje i isključivanje iz društva“, poručio je Flesenkemper.

- OGLAS -

Netolerancija i diskriminacija zajednički su izazov svih, rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

On je naveo da se Srbija ozbiljno bavi ovim problemima i da postoji zakonski okvir koji sankcioniše podstrekivanje na nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netoleranciju, te zabranjuje govor mržnje, poput Krivičnog zakonika i Zakona o zabrani diskriminacije.

Ali zakoni moraju da se primjenjuju, poručio je šef Delegacije EU i naveo da je potrebno usvajanje akcionog plana za borbu protiv diskriminacije.

„Kada je Evropska komisija sačinila izvještaj u maju 2019., primjetili smo da su govor mržnje i diskriminatorna terminologija u upotrebi, čak i u medijima, da se tolerišu, te da regulatorna tijela i tužilaštvo rijetko na to reaguju“, podsjetio je Fabrici.

  
On je naveo da Srbija nije u ovom smislu jedinstven slučaj.

„Riječ je nažalost o fenomenu rasprostranjenom širom svijeta, ali na ovome se mora raditi. Moramo biti odlučni i spremni da reagujemo na bilo koji oblik netolerancije u cilju zaštite ljudskih prava“, poručio je Fabrici.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija mnogo uradila na polju zaštite ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije ali da ima još mnogo posla.

„Bez obzira na naš ogroman trud dese nam se situacije u kojima imamo pojavu ozbiljne diskriminacije nad Romima i Romkinjama, nad osobama sa invaliditetom, starim ljudima. Ako ste različiti u bilo kom smislu, da li ste siromašniji od nekog drugog, pojavljuje se netolerancija“, rekla je Mihajlović.

Ona kaže da je posebno brine pojava netolerancije među najmlađima, odnosno vršnjačko nasilje.

Novi francuski ambasador u Srbiji Jean-Louis Falconi, čija zemlja predsedava komitetom ministara Savjeta Evrope, naveo je da Francuska želi da iskoristi to predsjedavanje za promociju zaštite ljudskih prava.

“To se posebno odnosi na socijalna prava, a i na bavljenje novim izazovima vezanim za nove načine informisanja i komunikacija”, rekao je Falconi.

On je najavio da će u Srbiji zajedno sa vlastima raditi na unaprjeđivanju rodne ravnopravnosti da bi se izgradila mreža žena na visokim položajima.

Šefica vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović navela je da Srbija zajedno sa Savjetom Evrope i delegacijom EU u Srbiji od 2016. sprovodi projekat vezan za borbu protiv diskriminacije u zemljama regiona i Turskoj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA