10 C
Sarajevo
23.04.2024

Aktivisti civilnog društva u Srbiji: Pamtimo genocid u Srebrenici

“Žene u crnom”, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, uz podršku umjetničkih kolektiva “Škart” i “Dah teatar” iz Beograda, najavili su niz aktivnosti koje će biti organizirane u Beogradu, u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ulična akcija “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, “Žena u crnom”, planirana je za srijedu navečer na Brankovom mostu i Fruškogorskoj ulici, kod Parka nesvrstanih zemalja.

Skup paljenje svijeća “Sjećamo se žrtava genocida u Srebrenici”, koji organizira Inicijativa mladih za ljudska prava kao izraz poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, bit će održan u četvrtak, 11. jula navečer, kod parka između zgrade Predsjedništva i Skupštine Grada.

- OGLAS -

Uvod u predstavu “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, bit će odigran u četvrtak, 11. jula, u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca. Ulaz na događaj je besplatan.

U zajedničkom saopćenju za javnost pod naslovom “Pamtimo genocid u Srebrenici” organizacije civilnog društva, između ostalog, navode da i dalje zahtijevaju da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice, te da se prizna genocid u Srebrenici, ne samo, kako su naveli, kao jedan od značajnih koraka na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji nego prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava.

– Na dan 11. jula iskazat ćemo solidarnost i odgovornost odlaskom grupe aktivista na komemoraciju i dženazu u Potočare, gdje ćemo, zajedno s porodicama žrtava genocida u Srebrenici, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava – saopćeno je u povodu 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA