Vijesti
Četvrtina građana EU-a primila najmanje jednu dozu cjepiva Više od 150 miliona doza cjepiva do sada je primijenjeno i četvrtina Europljana primila je barem jednu dozu cjepiva, objavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.
# Reuters

Više od 150 miliona doza cjepiva do sada je primijenjeno i četvrtina Europljana primila je barem jednu dozu cjepiva, objavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Cijepljenje se ubrzava u Europi. Upravo smo premašili 150 miliona iskorištenih doza. Imat ćemo u srpnju dovoljno cjepiva za 70 posto odraslog stanovništva EU-a”, objavila je na Twitteru von der Leyen.

Ukupno je do sada iskorišteno 153,8 miliona doza u EU-u, a cijepljeno je 112,4 miliona ljudi, što je četvrtina stanovništva EU-a.

Potpuno je cijepljeno 41,9 miliona ljudi što je 9,4 posto stanovništva EU-a. Oni su dobili ili dvije doze cjepiva ili jednu dozu Johnson&Johnsona, koje se daje u samoj jednoj dozi.

U drugom tromjesečju zemlje članice EU-a trebale bi dobiti ukupno oko 410 miliona doza, najviše od Pfizer/BioNTecha –  250 miliona, 70 miliona AstraZenece, 55 miliona Johnson&Johnsona i 35 miliona od Moderne.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.