13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Edin Džeko o baražu Lige nacija: Nadam se da će treća sreća biti na našoj strani (VIDEO)

Džeko je kazao da bi odlazak sa BiH na Evropsko prvenstvo kruna njegove reprezentativne karijere. Džeko je govorio i o predstojećim utakmicama baraža, očekivanjima, željama…

“Liga nacija – bila prije kvalifikacija, bila je mnogo uspješnija od kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Sigurno da ti dobri nastupi su nam dali još jednu priliku da odemo na EP, kroz taj baraž. Iako nismo imali najbolje kvalifikacije, ta šansa kroz Ligu nacija postoji – nadam se da ćemo je uspjeti iskoristiti”, poručio je.

O Dušanu Bajeviću, novom selektoru reprezentacije – kazao je:

- OGLAS -

“Dobili smo selektora koji ima dosta iskustva i dosta toga iza sebe. Sigurno nam može donijeti dosta toga pozitivnog. Svi igrači znaju šta nas očekuje u tom periodu, u utakmicama martovskim. Ne treba dodatna motivacija za sve nas. Selektor priprema sve što je potrebno za te dvije utakmice, s obzirom da je prva polufinalna. To je cilj. Selektor je krenuo s upoznavanjem igrača, očekujemo da svi budu spremni”, rekao je i dodao:

“Dodatna motivacija od Evropskog prvesntva – ja ne znam bolje od toga. Novi selektor želi da da sve od sebe da odvede svoju reprezentaciju na to EP na kojem nikada nismo bili. Svi će dati sve od sebe, vidjet ćemo šta će se desiti”, kazao je.

Bosna i Hercegovina je već dva puta igrala u baražu, oba puta za protivnika je dobila Portugal – te se nije plasirala na Evropsko prvenstvo.

“Nadam se da će ta treća sreća biti na našoj strani. Prva dva puta nismo imali ni najlakšeg protivnika, dva puta smo dobili Portugal, koji je velesila za reprezentaciju kakva je BiH. Ne volim da se vraćam unazad. Moramo dati sve od sebe i vjerujemo u Evropsko prvenstvo”, poručio je.

“Veliki je ulog u pitanju. Svi sanjamo da igramo na velikim takmičenjima. Poslije Brazila 2014. ovo bi bila kruna moje karijere u reprezentaciji”, istakao je Džeko.

Prvi protivnik BiH u baražu Lige nacija je Sjeverna Irska.

“Ljudi će reći – dobili smo ih dva puta, to će biti lagano. Nema lagane utakmice. Utakmice sa Sjevernom Irskom nisu lagane. Pogotovo ona u S. Irskoj gdje smo jedva došli do pobjede. Uz zalaganje svih nas koji će dati ne 100 posto, nego maksimum možemo doći do željenog rezultata”, rekao je Džeko.

Od njega se očekuju golovi, ali mu to ne stvara pritisak. I on i saigrači, kazao je, odigrat će najbolje što mogu.

“Od nas napadača se očekuju golovi, da se nešto napravi prema naprijed. Navikao sam na pritisak. To što radim, golove što dajem, to je jedna stvar koja me ispunjava. Nadam se da ću u narednim utakmicama, možda i najbitnijim, da ću prije svega odigrati najbolje što mogu, da ću pomoći reprezentaciji da ispuni cilj – a to je EP”, rekao je Džeko.

“Dodatna motivacija mora biti što se igra pred svojim navijačima”, dodao je.

“Motivacija je EP – sigurno – bolje je da igramo kući nego u gostima. Vjerujem da će navijači dati sve od sebe da nas podrže na najbolji način. Bolje utakmice smo uvijek odigrali kod kuće, nadam se da će tako biti u martu. Moramo dati sve od sebe u polufinalnoj utakmici, jer bez toga nema finalne. Svaki primljeni ili dati gol može napraviti razliku”, istakao je.

Evropsko prvenstvo je želja svih igača i stručnog štaba.

“Može se reći i san da sa BiH poslije Svjetskog prvenstva odigram i Evropsko, to bi bila kruna moje karijere što se tiče reprezentacije”, rekao je.

I to ne samo zbog igrača, zaključio je Džeko, nego zbog cijele BiH.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA