20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Ursula von der Leyen će raditi i živjeti u Evropskoj komisiji

Prvi radni dan na mjestu predsednice EK Ursula fon der Lajen provešće u svom kabinetu u sjedištu EK.

Pored kancelarije ima i prostoriju u kojoj će živjeti dok je u Briselu

“Mom prvom radnom danu u nedjelju dominiraće telefonski razgovori sa zemljma G20 i G7 jer kontakti su najvažniji”, rekla je Fon der Lajenova.

- OGLAS -

Od imenovanja, za novu predsjednicu Evropske komisije se pored kabineta na 13. spratu zgrade Evropske komisije priprema i prostorija od 25 metra kvadratnih u kojoj će boraviti kada je u Briselu.

U Evropskoj komisji ovakav potez nove predsjednice objašanjavaju praktičnošću kako u pogledu izdataka i bezbjednosti tako i zbog vremena koje bi trošila na svakodnevno putovanje od i do Komisije.

U Evropskoj komsiji kažu i da će Žan Klod Junker kao bivši predsjednik imati pravo da u narednih pet godina u zgradi Berlamon zadrži kancelariju i da dobija neophodnu pomoć i informacije od službi EK.

“Sadašnji i bivši predsjednici Evropske komisije su najbolji ambasadori EU. Godinama su radili i nastaviće da rade na promociji evropskih dostignuća i vrijednosti. Predsjednik Junker je bio lice ove institucije i nastaviće to da bude na različite načine za šta će mu biti obezbjeđena odgovarajuća podrška i resursi Komisije”, kaže portparolka Mina Andrejeva.

Junker će sa cijelim svojim odlazećim timom, uključujući i komesare i portparole, u petak, 29. novembra, odžati oproštajnu konferenciju za novinare.

Odlazećim komesarima na raspolaganju će takođe biti “prolazne prostorije” i određene informacije, navode u Komisiji.

Novopostavljnji komesari, njih 25, svoje kancelarije u Evropskoj komisji preuzeće u subotu, 30. novembra.

U novom sastavu Evropske komisije naćiće se i oni koji iza sebe već imaju staž na mestu komesara, ali ovoga puta na novim funkcijama.

Među povratnicima, tu su Johanes Han (budžet i administracija), Frans Timermans (zelena agenda), Margaret Vestager (digitalno doba), Marija Gabrijel (inovacije, kultura, obrazovanje, mladi), Vera Jurova (vrednosti i transparentnost), Maroš Šefčovoč (institucionalni odnosi) i Fil Hogan (trgovina).

Među poznatim licima iz prethodne EK naćiće se i Margaritis Šinas, bivši javni portparol Komisije a sada komesar za promociju evropskog načina života.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA