20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Papa Franjo: Nije pošteno poistovjećivati islam s nasiljem

“Mislim da nije pošteno poistovjetiti islam s nasiljem”, rekao je novinarima u zrakoplovu na povratku u Rim nakon petodnevnog boravka u Poljskoj. “To nije pošteno i nije istina”.

Franjo je odgovorio na pitanje o napadu na crkvu na zapadu Francuske 26. jula i ubistvu 85-godišnjeg katoličkog svećenika kojemu su napadači prerezali grkljan. Za napad je odgovornost preuzeo IS.

“Mislim da u gotovo svim religijama uvijek postoje male fundamentalističke skupine”, rekao je Papa te dodao: “Mi ih imamo”, referirajući se na katoličanstvo.

- OGLAS -

“Ne volim govoriti o islamističkom nasilju jer svaki dan kad pogledam novine vidim nasilje ovdje u Italiji – neko ubije svoju djevojku, neko ubije svoju svekrvu. To su počinili kršteni katolici”, rekao je.

“Ako govorim o islamističkom nasilju, moram govoriti o katoličkom nasilju. Nisu svi muslimani nasilni”, rekao je.

Kazao je da postoje razni uzroci terorizma.

“Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog i gdje je novac a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije”, rekao je Papa.

“To je prvi oblik terorizma. To je temeljni terorizam protiv cijeloga čovječanstva. O tome treba govoriti”, kazao je papa Franjo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA