1 C
Sarajevo
23.04.2024

Hitno medicinsko zbrinjavanje hrvatskih državljana u SKB Mostar

Potvrđeno je to na današnjoj pres-konferenciji u ovoj mostarskoj bolnici, a nakon sastanka u Mostaru između ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića i ministra zdravlja Republike Hrvatske Milana Kujundžića, koji su 5. juna u Zagrebu potpisali sporazum o uvjetima saradnje te menadžmenta SKB Mostar i drugih aktera uključenih u ovaj proces.

Dr. Ante Kvesić, direktor SKB-a Mostar, naveo je da je ova bolnica i ranije bila otvorena za sve pacijente iz Hrvatske koji su trebali hitnu medicinsku pomoć i da su bili adekvatno zbrinuti.

– Ova bolnica je ovakva zahvaljujući pomoći iz Republike Hrvatske i na ovaj način pokazujemo samo malu zahvalnost Hrvatskoj za sve što je napravila za ovu bolnicu – kazao je Kvesić.

- OGLAS -

Kujundžić je istakao da će pacijenti iz doline Neretve stizati u prvorazrednu bolnicu i da će unutar 20 ili 30 minuta dobiti uslugu na najvišem nivou.

Maja Grba-Bujević, direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, kazala je da su ovim sporazumom utvrđena tri protokola, o intervencijama i kontraindikacijama, hitnom prijelazu granice i protokol najave dolaska u bolnicu Mostar.

Kvesić je, također, potvrdio da je u SKB-u Mostar na pojedinim odijelima ponovo registrirana bakterija klebsiella pneumoniae. To je, kazao je, dugogodišnji problem ne samo mostarske već i drugih bolnica u BiH i u regionu.

– Da bismo pobijedili intrahospitalne infekcije, morali bismo se odreći antibiotika i, nažalost, gdje god imate veliku koncentraciju teških pacijenata, kao u intenzivnoj i ogromnu količinu antibiotika, onda vam se razvije otporni soj. Napravili smo prijavu za tri pacijenta i to je nešto što se ne krije niti nema razloga za to. Sjećate se da smo tu bakteriju imali na Pedijatriji, sad je imamo sad na Intenzivnoj – rekao je Kvesić.

Dodao je su u vezi ove bakterije poduzeli sve ono što protokoli nalažu, „čak i više od toga“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA