15 C
Sarajevo
26.04.2024

Potpredsjednica Narodne stranke: Vučićeve zapaljive izjave obijaju se o glavu Srbima

Kao Srpkinja iz Hrvatske, vjerujte mi, najbolje znam koliko je opasno i kobno kada iz Beograda dolaze zapaljive izjave.

Ovakve, kakve ih Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, plasira u vezi sa Srbima sa sjevera Kosova, kazala je za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsjednica Narodne stranke.

Ona je za ovaj beogradski list, zajedno sa Aleksandrom Olenikom, predsjednikom Građanskog demokratskog foruma, komentarisala jučerašnju vanrednu konferenciju za novinare Aleksandra Vučića.

- OGLAS -

Iako na suprotnim ideološkim pozicijama, oba sagovornika Danasa slažu se u ocjeni da je riječ o teškoj manipulaciji aktuelne vlasti i žrtvovanju gole egzistencije običnih ljudi u pokušaju opstanka na vlasti, od strane predsjednika Srbije.

“Da se razumijemo, ističe Sanda Rašković Ivić, Priština nema dobre namjere prema Srbima na Kosovu, ali Aleksandar Vučić se ponaša, kako kaže, mnogo gore.

“Aleksandar Vučić, poput Slobodana Miloševića, ali, moram da kažem, još vulgarnije, manipuliše nacionalizmom. Kad god su željeli krizu, zarad opstanka na vlasti, oni su posezali za Srbima koji žive na Kosovu. A, upravo je on taj koji je zaslužan za takvu situaciju na Kosovu. On je ukinuo sve srpske institucije, ljude tjerao na glasanje”, ističe Sanda Rašković Ivić.

Ona zaključuje da se zapaljive izjave iz Beograda najviše „obijaju o glavu“ upravo onima koji su žrtve beogradske politike, te apeluje da to prestane.

“Ocjena Vučića da kriza na Kosovu nije lažna je samo djelimično tačna jer je kriza dijelom stvorena uvođenjem taksi ali je još više proizvedena demonstrativnim i infantilnim reakcijama upravo Vučića i njegove liste na Kosovu”, ocjenjuje za Danas Aleksandar Olenik, predsjednik Građanskog demokratskog foruma.

On dodaje da je u pitanju „dobro poznato i štetno inaćenje u formi dvodnevnih zatvaranja trgovina ali i obustave rada taksista, koji već godinama gorivo kupuju na “južnoj“ strani jer je tamo puno jeftinije“.

“Vučić radi ono što najbolje zna, a to je pravljenje lažnih predstava kojima pokušava da sakrije svoju nesposobnost da riješava ozbiljne probleme. Pa se tako krije iza taksi, umjesto da odmah nastavi sa pregovorima, jer je sporazumno rješavanje problema Kosova u najvećem interesu građana Srbije, te svako odlaganje najviše šteti nama. Da ne pominjemo ozbiljne političke poene i poboljšanje pozicije Srbije na međunarodnoj sceni u slučaju momentalnog nastavka pregovora.

Drugi dio izjave, gdje se navodi da je cilj Prištine da protjera Srbiju sa Kosova, je u potpunosti lažan kao i većina Vučićevih izjava. Srbija se 1999. godine povukla sa Kosova i to poslije kapitulacije.

Briselskim sporazumom, koji predstavlja jedinu dobra stvar koju je Vučić ikada uradio, su sve nadležnosti prešle na Prištinske institucije. Tako da Vučić nastavlja da zloupotrebljava građane na Kosovu, čime nanosi veliku štetu svima nama”, zaključuje Olenik za Danas.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je juče da je akcija uvođenja taksi na robu iz Srbije i sprečavanje isporuke robe srpskom stanovništvu Priština pokrenula sa ključnim ciljem zauzimanja sjevera i protjerivanja Srba iz ostatka Kosova.

„A zašto dijelovi međunarodne zajednice u tome učestvuju ili ćutke prelaze preko toga? Neki to rade zato što se nadaju i vjeruju da je moguće da tako Albanci riješe i završe problem sa Srbima i Srbijom i oslobode ih glavobolja u budućnosti. A neki zato što su od početka u tom sosu. Oni su tu kašu zakuhali i sada ne mogu da izađu iz toga. A vide da ih njihovo “čedo” više ne sluša kao ranije“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, najavljenoj kao obraćanje javnosti predsjednika.

On je rekao da su svaki put kada bi se povećavao otpor Srba sa Kosova slijedili pojačani pritisci iz Prištine, hapšenje i maltretiranje a da su u tome učestvovali i pojedini srpski političari.

„Kompletna saradnička mreža je uvijek bila na raspolaganju. Ne samo albanske tajne službe već i sestrinskih službi sa zapada“, rekao je Vučić.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, Vučić je rekao da je ona složena i sve teža, da su teškoće sa snabdijevanjam sve veće i da osim hrane nedostaju i lijekovi i medicinski materijal. Vučić je ocijenio da uvođenje taksi od 100 odsto zapravo znači zabranu trgovine, jer ni sa taksom od 10 odsto nije moguće biti konkurentan na tržištu, i dodao da su Albanci u međuvremenu zaplijenili 16 kamiona sa robom i privodili vozače koji su pokušavali da isporuče alternativnim putevima robu do sjevera Kosova.

On je dodao da je ponosan na srpski narod sa Kosova koji nije želio da kupuje robu iz kamiona koje su prištinske vlasti poslale i što su tako pokazali da su „jedinstveni u gandijevskom nenasilnom otporu“.

Aleksandar Vučić je izjavio da će se vlast snalaziti kako zna i umije da svom narodu na sjeveru Kosova dopremi hranu, vodu i lijekove, „kao što smo i do sada radili i uvijek ćemo to činiti“. Makar ja postao ozloglašeni „evropski Robin Hud“, rekao je Vučić, poručujući kosovskim Srbima „da će država Srbija biti uz njih i neće dozvoliti da budu gladni“.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA