Vijesti
EMA: Članice EU trebaju same odlučiti kako će postupati s AstraZenecom Evropske zemlje trebale bi same odlučiti kako će postupati s upotrebom vakcine AstraZenece na temelju svojih stopa zaraza i dostupnosti alternativnih cjepiva, objavio je evropski medicinski regulator.
#

Nekoliko evropskih zemalja najavilo je ograničenje upotrebe vakcine AstraZenece među mlađim ljudima zbog pojave rijetkih krvnih ugrušaka, većinom kod žena mlađih od 60 godina u dvije sedmice od vakcinacije.

No Evropska agencija za lijekove (EMA) suzdržala se od davanja preporuka i navela da bi zemlje trebale same procijeniti rizik s obzirom na lokalne uvjete koji se vrlo razlikuju unutar bloka.

“Trudimo se pružiti što više informacija možemo o identificiranim prednostima i rizicima i na temelju toga i pandemijske situacije u zemlji članici – stopi zaraze, dostupnosti različitih vakcina – države članice mogu donijeti različite odluke o tome koga vakcinisati”, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke u brifingu.

Cooke je rekla da je rizik smrtnosti zbog covida-19 “puno veći” od rizika smrtnosti od rijetkih nuspojava.

“Vrlo je važno da koristimo vakcine i pobijedimo ovu pandemiju”, rekla je Cooke.

Sabine Straus, predsjednica Odbora za sigurnost EMA-e, rekla je da nuspojave nisu neočekivane.

EMA je do 4. aprila zaprimila izvještaje o 169 slučajeva rijetkih krvnih ugrušaka u mozgu, odnosno cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) na 34 miliona primijenjenih doza u Evropskom privrednom prostoru (EEA), dodala je Straus.

Također su zabilježena tri slučaja krvnih ugrušaka s niskim trombocitima nakon vakcinacije cjepivom Johnson & Johnson, rekao je dužnosnik EMA-e za analizu podataka Peter Arlett. Stručnjaci su rekli Reutersu da je prerano reći jesu li ti slučajevi povezani s vakcinom.

AstraZeneca je saopćila da sarađuje s evropskim i britanskim regulatorima na izmjeni informacija na njihovoj vakcini protiv covida-19 nakon što su regulatori objavili da se krvni ugrušci u mozgu trebaju navesti kao rijetka nuspojava vakcine.

“Oba ova mišljenja potvrdila su da vakcina nudi visoku zaštitu protiv svih ozbiljnosti covida-19 i da su te koristi i dalje daleko veće od rizika”, navela je AstraZeneca.

“Ipak, došli su do mišljenja da postoji mogućnost da su ti događaji povezani s vakcinom i zatražili da se navedu kao iznimno rijetka nuspojava. AstraZeneca aktivno sarađuje s regulatorima kako bi unijela promjene u informacije o proizvodu”, dodaje se u priopćenju.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.