Vijesti
EU bi mogla platiti gotovo 10 milijardi eura za cjepivo protiv korone Evropska unija mogla bi platiti gotovo 10 milijardi eura kako bi osigurala stotine milijuna doza cjepiva koja razvijaju Pfizer-BioNTech i CureVac, rekao je agenciji Reuters dužnosnik EU uključen u pregovore.
#

Blok je pristao platiti 15.50 eura po dozi za cjepivo protiv covida-19 koje su razvili Pfizer i BioNTech, prema službenom dužnosniku.

To bi značilo ukupnu cijenu do 3.1 milijarde eura za 200 milijuna doza te 4.65 milijardi eura ako se u okviru ugovora nabavi još dodatnih 100 milijuna doza, rekao je dužnosnik.

Podaci o cijenama, koji prije nisu objavljeni, potvrđuju da za početnu opskrbu tim cjepivom EU po dozi plaća manje od Sjedinjenih Država, kao što je Reuters izvijestio prošli tjedan.

Dogovor uključuje osiguranje za zemlje EU da dobiju naknadu ako tvrtke preusmjere doze u Sjedinjene Države, prema izvoru koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti pitanja.

EU se odvojeno složio platiti 10 eura po dozi za početnu opskrbu od 225 miliona doza cjepiva iz CureVaca, što je popust u odnosu na 12 eura koje je tvrtka postavila kao cijenu za injekciju, rekao je dužnosnik.

Blok je ovaj tjedan postigao dogovor s CureVacom kako bi osigurao opskrbu do 405 milijuna doza, od čega 180 milijuna nije obavezno.

Moderna i Pfizer/BioNTech objavili su ovaj tjedan da su njihova cjepiva djelotvorna u 95 posto slučajeva i da će idućih dana zatražiti izvanredno odobrenje.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.