11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Ako je Bosna i Hercegovina tempirana bomba, šta je onda Francuska?

Zadnjih nekoliko godina medijski stupci su prepuni izvještaja o raznoraznim terorističkim napadima koji pogađaju zemlje diljem svijeta. Od Sjedinjenih Američkih Država do Japana, terorizam je često proglašavan najvećim globalnim problemom, ako ne problemom općenito onda sigurno najvećim sigurnosnim problemom. Naravno takvi zaključci nisu doneseni bez razloga, jer broj terorističkih napada u zadnjih nekoliko godina zaista jeste povećan, a strah od terorizma teško da je nekad bio veći nego što je to danas.

Kada je u pitanju Europa nakon nekoliko velikih napada koji su uključivali najveće Europske metropole, strah od terorizma je dostigao zenit. Dodatno ulje na vatru su počeli dosipati članovi desnice širom Starog kontinenta, a osobito tokom migracijske krize. Europske vođe su bile zabrinute da će zbog ogromnog broja izbjeglica i imigranata propustiti spriječiti teroriste da uđu na Europsko tlo. Iako su ovo bile apsolutno valjane brige, problem koji se pojavio dok se Europa brinula koga da pusti unutra je veliki broj onih koji su otišli u Irak i Siriju da se pridruže radikalnim skupinama.

Danas nakon povlačenja Američkih trupa iz Sirije sve je veća opasnost da ti pojedinci koji su otišli i koji su radikalizirani od povratka na Europsko tlo. Nigdje ta opasnost nije veća nego u Francuskoj. Oko 1900 Francuskih državljana je odlučilo da se pridruži IDIL-u. Ta cifra je više nego duplo veća od broja radikaliziranih boraca iz bilo koje druge Europske države.  Primjera radi procjenjuje se da je otprilike 845 ljudi iz svih balkanskih država uključujući i Bosnu i Hercegovinu otišlo da se bori u Siriji i Iraku.

- OGLAS -

Dalje ukoliko se fokusiramo na broj terorističkih napada u Europi u zadnjih 10 godina, u Bosni i Hercegovini je zabilježen jedan teroristički napad onaj Mevlida Jašarevića 2011.godine. U Francuskoj od 2016. je zabilježeno preko 80 terorističkih napada prema Svjetskoj Terorističkoj Bazi Podataka (GTD). 

Uzimajući u vid ove informacije postavlja se pitanje ako je prema Francuskom predsjedniku Bosna i Hercegovina tempirana bomba, šta je onda Francuska?

Florian Bieber, jedan od vodećih političkih analitičara po pitanju Balkana, je poručio da je svojom jučerašnjom izjavom Macron je još jednom pokazao da je njegovo viđenje Balkana, zasnovano na neznanju, pristranosti i aroganciji. Europska tempirana bomba nije Bosna, nego nedostatak želje Zapadne Europe da razumije da je Europa veća od njenog zapadnog dijela.

 

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA