12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Oštar odgovor NSBiH i Ajnadžiću i čelnicima Sarajeva: Sve ste dobro znali

Povodom učestalih komentara na informaciju da FK Sarajevo utakmicu III pretkola UEFA Evropa lige ne može igrati na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“, a pogotovo na današnju izjavu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića da je NSBiH odgovoran za nastalu situaciju NSBiH osjetio je potrebu da da pojašnjenje.

– Sva pravila i propise za odigravanje zvaničnih klupskih i reprezentativnih utakmica određuje UEFA. Svima, koji su uključeni u ovu problematiku je jasno, ili bi trebalo biti jasno, da je UEFA još od 2006. godine propisala kategorizaciju stadiona i pravila koja kategorija stadiona važi za koju vrstu i nivo takmičenja.

Kada su pitanju kvalifikacione utakmice „A“ reprezentacije za EP i SP, stadioni moraju ispunjavati uslove III kategorije. Kada su u pitanju klupske utakmice UEFA Lige prvaka i Evropa lige prva dva pretkola se igraju na stadionima II kategorije, III pretkolo i play off se igra na stadionima III kategorije, a grupna faza na stadionima IV kategorije.

- OGLAS -

Sve ove uslove su znali u FK Sarajevo kao i u Općini Centar, uključujući i načelnika Ajnadžića. Naime, tokom mjeseca aprila i maja ove godine održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima Općine Centar i FK Sarajevo (o čemu je javnost blagovremeno obavještavana), a na kojem su predstavnici NS/FS BiH detaljno pojasnili uslove za III kategoriju i šta je potrebno dodatno uraditi na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“.

Zato je u najmanju ruku neprimjereno odgovornost za neispunjenje kriterija III kategorije za stadion „Asim Ferhatović-Hase“ pripisivati NS/FS BiH ili što je još gore, kao u slučaju načelnika Ajnadžića izjavljivati da mu nije jasno da se jedna utakmica mogla odigrati, a druga ne može.

Ne može se vlastita odgovornost i navodna neinformiranost prebacivati na NS/FS BiH. To NS/FS BiH neće nikad dozvoliti – stoji u zvaničnom saopćenju.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA