Vijesti
Holandski istraživači koriste pčele za otkrivanje uzoraka sa koronavirusom Istraživači iz Holandije obučili su pčele da identifikuju uzorke zaražene koronavirusom, što bi po njihovom mišljenju, moglo da smanji vreme čekanja na rezultate ispitivanja na samo nekoliko sekundi.
#

Da bi obučili pčele, naučnici su im u laboratoriji za bio-veterinarska istraživanje na Univerzitetu Vageningen, davali slatku vodu kao nagradu kada bi pokazale uzorke zaražene koronavirusom, prenosi Reuters.

Pčele nisu dobijale nagradu kada bi im bio prikazan uzorak koji nije zaražen.

Pčele su se navikle na ovakav sistem, i onda su spontano pokazivale svoj kratak jezik da bi dobile nagradu kada im se dodijeli zaraženi uzorak, rekao je Vim van der Poel, profesor virusologije koji je učestvovao u projektu.

„Sakupljamo uobičajene medonosne pčele od pčelara i sa njima eksperimentišemo“, dodao je profesor.

„Nakon što im damo zaraženi uzorak, pokažemo im i šećernu vodu. A ono što pčele rade je da produže svoju sisaljku kako bi je uzele“, kaže Vim van der Poel.

Prema istraživačima, pokazivanje jezika kod pčela je potvrda pozitivnog rezultata testa na prisustvo koronavirusa, piše N1.

Testiranje na koronavirus može potrajati satima ili danima, ali odgovor pčela je neposredan i brz. Metoda je takođe jeftina, što je potencijalno čini korisnom za zemlje koje su sa testovima u deficitu, rekli su naučnici.

S druge strane, Dirk de Graf, profesor koji proučava imunologiju pčela, insekata i životinja na Univerzitetu u Gentu u Belgiji, rekao je da ne vidi da takva tehnika u bliskoj budućnosti može da zameni konvencionalno testiranje.

„To je dobra ideja, ali radije bih da testove radim pomoću klasičnih dijagnostičkih alata, nego da za to koristim medonosne pčele. Veliki sam ljubitelj pčela, ali pčele bih koristio u druge svrhe, a ne za otkrivanje kovida“ rekao je.

Tehniku korištenja čula insekata, američko Ministarstvo odbrane uspešno je testiralo da bi otkrilo eksplozive i otrove tokom devedesetih godina, rekao je De Graf.

Moljci, pčele i ose korišćeni su u bezbednosne svrhe za otkrivanje eksploziva, kao i za medicinsku dijagnozu“, rekao je Dirk de Graf.

Dodao je da je o pčelama ipak malo toga poznato, kako bi se za navedenu metodu tvrdilo da je potpuno tačna i efikasna.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.