15 C
Sarajevo
28.03.2024

Zakon o slobodi vjeroispovijesti do kraja jula neće biti u proceduri

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica neće biti u skupštinskoj proceduri do kraja jula, kazala je generalna direktorica Direktorata za odnose s vjerskim zajednicama Žana Filipović.

Filipović je medijima u Crnoj Gori kazala da će do kraja jula i početkom septembra Vlada opet obaviti konsultacije s vjerskim zajednicama.

– Vlada će nastaviti dijalog s vjerskim zajednicama, jer smatramo da je bitno da se postigne široki konsenzus o ovom pitanju u Skupštini Crne Gore – navela je Filipović.

- OGLAS -

Upitana je li Vlada završila usaglašavanje Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti s preporukama Venecijanske komisije, Filipović je odgovorila da se one ne odnose na neke krupne izmjene.

– Iako u preporukama Venecijanske komisije nema suštinskih i krupnih promjena, ipak želimo da čujemo još sugestija koje bi mogle dodatno da unaprijede tekst zakona – kazala je ona.

Prema mišljenju Venecijanske komisije, Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva.

Venecijanska komisija pozdravila je istinske napore crnogorskih vlasti da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli zakon iz 1977.

Srpska pravoslavna crkva pozvala je ranije crnogorsku vladu da povuče iz procedure Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, poručujući da će, ukoliko to ne bude urađeno, još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA