Vijesti
Indija popustila mjere pa u jednom danu bilježi oko 6000 novooboljelih Oko 6 hiljada novih slučajeva potvrđeno je u Indiji u petak, što je do sada najveći dnevni porast u toj zemlji, dok vlada ublažava mjere
# EPA

Oko 6 hiljada novih slučajeva potvrđeno je u Indiji u petak, što je do sada najveći dnevni porast u toj zemlji, dok vlada ublažava mjere, a aviokompanije pripremaju ponovno uspostavljanje dijela zračnih linija unutar zemlje.

U zemlji s 1,3 milijarde stanovnika do sada je koronavirus potvrđen kod više od 118 tisuća ljudi, dok su umrle 3583 osobe. Broj zaraženih porastao je za 5 posto u odnosu na četvrtak.

Produljena karantena

Premijer Narendra Modi produljio je karantenu, koja je uvedena 25. marta, do 31. maja.

Međutim, relaksirane su mjere u područjima s manjim brojem zaraženih, a saveznim je državama dopušteno da izdaju vlastite smjernice o određenim aspektima pandemije.

Indijskim aviokompanijama bit će dopušteno da ponovno uspostave otprilike trećinu letova od ponedjeljka, ali samo unutar zemlje i po jednima od najstrožih pravila na svijetu.

"Veliki porast broja zaraženih dogodio se nakon što je djelomično dopušteno kretanje unutar zemlje. Međutim, ukupno gledajući, to je puno slabiji eksponencijalni rast nego u ostatku svijeta", kazao je profesor epidemiologije Giridhar Babu iz Indijske javnozdravstvene zaklade.

"Ključno pitanje sada je kako smanjiti smrtnost? Imamo li kapacitet? Čini se da je odgovor potvrdan", dodaje Babu.

Indija ima nisku smrtnost od koronavirusa

Indija ima nisku smrtnost od covida-19, čemu vjerojatno pridonosi dobna struktura stanovništva.

Čak 93,5 posto Indijaca mlađe je od 65 godina, a od koronavirusa u velikoj većini umiru stariji.

Glavna žarišta epidemije u Indiji su prijestolnica New Delhi, financijsko središte Mumbai, država Gujarat, iz koje potječe Modi, i južna država Tamil Nadu.

"Naši covid-odjeli bili su puni u prošlim tjednima. Proširujemo kapacitete da bismo mogli primiti više pacijenata", rekao je doktor Lancelot Pinto, pulmolog u mumbajskoj bolnici P. D. Hinduja.

 
 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.