Vijesti
Indija prestigla Kinu po broju slučajeva, ali širenje zaraze usporava U Indiji je koronavirus potvrđen kod 85.940 ljudi, čime je ta zemlja u subotu po broju službeno zaraženih pretekla Kinu, ali su stroge mjere uvedene krajem ožujka smanjile brzinu širenja koronavirusa.
# EPA

U Indiji je koronavirus potvrđen kod 85.940 ljudi, čime je ta zemlja u subotu po broju službeno zaraženih pretekla Kinu, ali su stroge mjere uvedene krajem ožujka smanjile brzinu širenja koronavirusa.

Premijeri saveznih država i poduzetnici pozvali su premijera Narendru Modija da pokrene ekonomiju, ali se očekuje da će vlada produljiti karantenu uz ukidanje pojedinih mjera.

Postojeća odredba o karanteni istječe u nedjelju.

Širenje zaraze usporava

Dosad su od koronavirusa umrla 2752 Indijca, što je puno manje nego u zemljama sa sličnim brojem zaraženih.

Ministar zdravstva Hars Vardhan također je optimističan zbog usporavanja širenja zaraze.

Trenutno je potrebno 11 dana da se udvostruči broj zaraženih u Indiji, dok je prije restrikcija do udvostručenja broja zaraženih dolazilo nakon 3 i pol dana.

"Jasno je da se situacija popravila zbog karantene. Iskoristili smo ovo razdoblje da poboljšamo javnozdravstvene mjere, poput otkrivanja novih slučajeva, praćenja kontakata, izolacije i upravljanja novim slučajevima", kazao je Vardhan.

Indijski dužnosnici navode da se nisku smrtnost u Indiji vjerojatno može pripisati velikom broju asimptomatskih slučajeva ili slučajeva s blagim simptomima te da je karantena pomogla u sprječavanju katastrofe.

Također, 93,5 posto Indijaca mlađe je od 65 godina, a od koronavirusa većinom umiru stariji ljudi.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.