7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Mahmutbegović: Raditi na popravljanju položaja žene moramo svi zajedno

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović čestitala je svim ženama 8. mart – Međunarodni dan žena, uz želju da položaj žene u bh. društvu bude ravnopravniji, a njihova uloga utjecajnija.

– Raditi na popravljanju položaja žene moramo svi zajedno, rame uz rame sa muškim dijelom populacije. Sa našim kolegama, muževima, očevima, braćom … odnosno cjelokupno društvo, jer bolji položaj žene može voditi samo njegovom prosperitetu.

Nažalost, i dalje su u Bosni i Hercegovini prisutni različiti vidovi diskriminacije žena, posebno na tržištu rada i to naročito s naglašenim problemima u privatnom sektoru što predstavlja veliki problem bh. društva.

- OGLAS -

Najviše su pogođene trudnice i porodilje, te starije žene. Njih poslodavci nerijetko doživljavaju i tretiraju kao manje sposobnu, nedovoljno predane i produktivnu radnu snagu. Takav tretman naše žene podriva socio-ekonomski razvoj BiH i društva u cjelini – istakla je Mahmutbegović.

Dodaje i da je neophodno značajno poboljšati položaj trudnica i porodilja u našoj zajednici, uključujući i njihova veća prava.

– Nisu rijetki primjeri da žene ne mogu ostvariti osnovna prava na zdravstvenu zaštitu ili otići u mirovinu, zbog određenih administrativnih prepreka. Poseban problem predstavlja i nedovoljna briga najšire društvene zajednice oko poboljšanja natalne politike, te zaštite trudnica, porodilja i djece. 

S druge strane, i dalje smo svjedoci sve izraženijeg nasilja u porodici i zajednicama. Brojni takvi slučajevi, posebno u posljednje vrijeme,  završili su ubistvima ili ranjavanjima žena. Društvo mora učiniti sve da prevenira mnogobrojne oblike fizičkog i psihičkog nasilja u porodici i generalno nad ženama i djecom, a njihove počinioce društveno-odgovorno kazni i sankcionira – navodi Mahmutbegović.

Dodaje da je ‘uprkos svemu tome na ženama velika odgovornost, brojne obaveze na očuvanju porodice, profesionalni poslovi i zadaci’.

– Žene čine polovinu stanovništva BiH te je najmanje što zaslužuju ravnopravan položaj, ali i da se njihov glas čuje, bude cijenjen i priznat – ističe Mahmautbegović u čestitki u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena, saopćeno je iz kabineta potpredsjednice FBiH.    

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA