Vijesti
Istraživanje: Period inkubacije korona virusa može trajati do 24 dana Grupa vodećih kineskih epidemiologa, na čelu s doktorom Cong Nanhaanom, istraživala je uzorke najmanje 1.099 osoba koje su zaražene korona virusom, objavili su kineski mediji.
#

Studija u Kini pokazala je da razdoblje inkubacije novog tipa korona virusa (2019-nCov) može trajati i do 24 dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Grupa vodećih kineskih epidemiologa, na čelu s doktorom Cong Nanhaanom, istraživala je uzorke najmanje 1.099 osoba koje su zaražene korona virusom, objavili su kineski mediji.

Studija je pokazala kako je samo 13 zaraženih osoba imalo kontakt s divljim životinjama, otprilike trećina njih nalazila se u gradu Wuhanu, gdje je nastala epidemija, a razdoblje inkubacije korona virusa promjenjivo je i može trajati do 24 dana.

Studija je objavljena na akademskoj platformi "medRvix", a navedeno je kako prosječni period inkubacije iznosi tri dana, dok se u drugoj studiji navodi period od pet dana.

Stručnjaci su otkrili da je samo 43,8 posto pacijenata imalo povišenu temperaturu kao prvi simptom, 90 posto ih je imalo temperaturu nakon što su hospitalizovani.

Kao najčešća komplikacija u procesu hospitalizacije bila je upala pluća kod 79,1 posto pacijenata, a kod 3,37 posto akutno zatajenje respiratornog sistema.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) saopštila je u ponedjeljak da je u protekla 24 sata preminulo 97 zaraženih osoba, čime se broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 909.

Navodi se i da je do sada potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 40.171 pacijenta, među kojima je 6.500 u kritičnom stanju. Samo u protekla 24 sata potvrđen je najmanje 3.061 novi slučaj zaraze virusom. Pod nadzorom je 187.518 ljudi za koje se sumnja da nose opasni virus.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.