20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Umro Kazimierz Albin, posljednji preživjeli iz prvog konvoja poslanog u Aušvic

Kazimierz Albin, posljednji preživjeli iz prvog konvoja poslanog u logor Aušvic u junu 1940. godine,  umro je u Varšavi u 96. godina, objavio je  Međunarodni odbor za Aušvic.

– Kasnije u životu Kazimierz Albin je smatrao da je njegova najvažnija dužnost  govoriti o Aušvicu i njegovim ubijenim zatočenicima. Pisao je knjige, držao govore, putovao i razgovarao s mladim ljudima u mnogim zemljama – rekao je potpredsjednik odbora Kristofer Hebner (Christoph Heubner).

Albin je u Aušvic došao sa 17 godina, a 1943. je zajedno s još jednim logorašem uspio pobjeći iz logora. Posebno mu je bilo važno da se njegov glas čuje u Njemačkoj.

- OGLAS -

U Krakovu se pridružio poljskom pokretu otpora i borio za oslobođenje svoje domovine i Aušvica.

– Bila je to zvjezdana noć, oko minus osam ili minus 10 stepeni vani.  Sklonili smo odjeću i bili na pola puta preko rijeke Sola kad sam čuo sirenu. Led nas je okruživao – prisjetio se tada Albin u jednom intervjuu iz 2015. godine.

Nakon bijega njegov brat, koji je ostao u logoru, bio je mučen.

Bijeg iz Aušvica bio je rijedak. Od oko 1,3 miliona ljudi poslanih u logor, samo je 802, uključujući 45 žena, pokušalo pobjeći. Uspjelo je samo 144, a uhvaćeno 327. Sudbina preostalih 331 je nepoznata.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA