Vijesti
Johnson: Siguran izlazak iz karantene, nova ulaganja za pronalazak cjepiva U tekstu za Mail on Sunday Johnson je napisao da sljedeća faza odgovora na koronakrizu traži puno kompliciranije poruke s obzirom na to da se očekuje ublažavanje mjera, prenosi BBC.
# Agencija

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u nedjelju da britanska vlada želi izvesti zemlju iz potpune karantene uvedene zbog pandemije koronavirusa na siguran način, dok vlada najavljuje dodatna ulaganja kako bi se ubrzao pronalazak cjepiva protiv covida-19. 

U tekstu za Mail on Sunday Johnson je napisao da sljedeća faza odgovora na koronakrizu traži puno kompliciranije poruke s obzirom na to da se očekuje ublažavanje mjera, prenosi BBC.

"Shvaćam da će se ljudi osjećati frustrirano uz neka od novih pravila", napisao je Johnson dodajući da vlada želi zemlju izvesti iz potpune karantene na siguran način nastojeći ne ugroziti postignuto u prevenciji širenja zaraze.

Britanski premijer izrazio povjerenje u Britance, kaže da su ublažavanja mjera moguća jer su se dobro ponašali

Istodobno britanski premijer je istaknuo kako vjeruje da će se Britanci držati pravila zahvalivši im na dosadašnjem poštovanju uvedenih mjera.

Britanska vlada objavila je da će s 93 milijuna funti (oko 104 milijuna eura) potaknuti ubrzanu izgradnju istraživačkog laboratorijskog centra u Oxfordshireu kako bi se otvorio godinu dana prije planiranog. Očekuje se da bi taj centar bio okosnica britanskog programa cijepljenja protiv koronavirusa.


Johnson je naveo kako su nova pravila, poput mogućnosti izlaska iz kuća zbog ublažavanja restrikcija, bila moguća zahvaljujući dosadašnjem ponašanju ljudi.

"Ostani doma" prelazi u "ostani oprezan"

Komentirajući kritike zbog novog pravila koje umjesto "ostani doma" preporučuje da je potrebno "ostati oprezan", Johnson je istaknuo da njegova vlada pokušava nešto "što dosad nije trebalo napraviti". Vlada je ovaj slogan promijenila u Engleskoj 10. svibnja, dok je poziv za "ostanak doma" i dalje na snazi u Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, koje imaju vlastite ovlasti u donošenju restriktivnih mjera.

Navodeći da su dobri rezultati postignuti zahvaljujući činjenici da su se Britanci strpljivo držali uvedenih mjera, Johnson je istaknuo kako je ono što sada predlaže pravi put izlaska iz koronakrize.

Britanska vlada najavila je u subotu početak otvaranja osnovnih škola od 1. lipnja, što zasad nailazi na sumnje dijela roditelja, dok sindikat učitelja upozorava da je to prerano. Za sada je samo Engleska najavila mogućnost otvaranja škola, dok Wales, Škotska i Sjeverna Irska vjerojatno neće otvoriti škole prije ljetnih praznika.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.