Vijesti
Južnokorejci u strahu od korone nemilice 'steriliziraju' novčanice Iz banke su u martu obavijestili javnost da sve novčanice koje svakodnevno stižu u tu ustanovu u svojevrsnoj 'karanteni' provode dvije sedmice da bi s njih nestao koronavirus
# AP

Zabrinuti stanovnici Južne Koreje u tolikom su strahu od zaraze koronavirusom da mnogi među njima posljednjih pola godine stavljaju novčanice u mikrovalne pećnice ili perilice rublja, pritom ih uništavajući u nastojanju da ih temeljito 'očiste' od koronavirusa.

Središnja banka Južne Koreje u petak je objavila da su stanovnici u proteklih šest mjeseci zamijenili triput više oštećenih novčanica nego u istome razdoblju prošle godine, a vjeruje se da ih je većina uništena u nastojanju da se novčanice dezinficiraju na potpuno neprikladan način - u mikrovalnoj pećnici ili perilici rublja.

Dužnosnik središnje banke Reutersu je rekao da ukupna vrijednost oštećenih novčanica koje su između siječnja i lipnja vraćene u banku pošto su izgorjele u mikrovalnim pećnicama ili su oprane u perilicama iznosi 1,32 milijarde vona ili oko 1,1 milijuna dolara. Za usporedbu, u istome razdoblju prošle godine u banke su klijenti vratili novčanice u vrijednosti od 480 milijuna vona ili 400 000 dolara.

U priopćenju stoji da je banka u prvoj polovici 2020. bila prisiljena uništiti novčanice i kovanice u vrijednosti od 2,69 milijarda vona.

Kao ekstreman primjer 'pranja' novca banka je navela slučaj klijenta kojega su službenici nazvali Um. On je u banku stigao kako bi zamijenio 35,5 milijuna vona koje je oštetio pošto ih je temeljito oprao u perilici rublja. Banka mu je uspjela zamijeniti samo 22,9 milijuna vona, što znači da je izgubio 35% ušteđenog novca.

Drugi slučaj odnosi se na osobu koju su nazvali Kim. Ona je u mikrovalnu pećnicu zbog temeljite sterilizacije stavila 5,2 milijuna vona. No šteta nije bila prevelika pa je banka Kimu ipak zamijenila veći dio novčanica.

Iz banke su u martu obavijestili javnost da sve novčanice koje svakodnevno stižu u tu ustanovu u svojevrsnoj 'karanteni' provode dvije sedmice da bi s njih nestao koronavirus. Tek potom idu dalje u opticaj. U sklopu borbe protiv koronavirusa dio novčanica se iz mjera predostrožnosti spaljuje i zamjenjuje novima.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.